Zibeline 1
COMPLEET VERHAAL
Zibeline 1
KLIK
voor andere strips van
Mohamed Aouamri


KLIK
voor andere strips van
Régis Hautière
ZIBELINE 1
Op de Andere Oever

Mohamed Aouamri + Régis Hautière / Régis Goddyn
Casterman | 56 p. | € 7,95 (SC)
Op een kruispunt
De zon schijnt alsof ze een wedstrijd wil winnen. Onder het afdakje van hun hut spelen Badou en zijn zusje Tannica een knikkerspelletje. Al snel loopt het fout en het achtjarige meisje beschuldigt haar broertje van valsspelen. Moeder grijpt in en stuurt haar dochter onmiddellijk naar de beek om water te halen. Tannica mokt, want ze voelt zich als meisje weer zwaar benadeeld. Plots voelt ze een hand voor haar mond. Ze wordt ontvoerd. Wat later wordt ze wakker, omringd door een bloeddorstige meute gemaskerde mannen. Ze willen haar offeren aan de Mami Watta. Tannica weet alsnog te ontsnappen, maar op haar vlucht komt ze in het water terecht en ze verdrinkt. De volgende morgen lijkt alles een boze droom geweest te zijn. Alhoewel, dit is toch haar huis niet? Ze staat op, opent de deur en botst plots op een aangeklede leeuw en een vissende kameel. Wat is dit?

Ja, wat is me dit! Mohamed Aouamri die een pure kinderstrip maakt. Dé Aouamri die ons betoverde met zijn machtige voortzetting van Op Zoek naar de Tijdvogel en ons Saga Valta schonk. Waw. Dit is voor ons een even grote verrassing als Juanjo Guarnido die plots Blacksad inruilde voor Tovenarij. Maar hier pakt de mayonaise wel. Zijn op Régis Loisel geënte tekenstijl doet het wonderwel in die antropomorfe schaduwwereld. Dit werkt. Zijn dieren, op die krokodil na, slaan aan en hebben potentieel. De Tijdvogel-kleurtjes doen de rest.

Helaas weet het verhaal van de scenaristen Régis Hautière en Régis Goddyn ons minder te verrassen. Het is vandaag precies verplicht om een jeugdstrip te schrijven waarin het jonge hoofdpersonage plots in een vreemde wereld komt. Maar in de soortgelijke jeugdstrips als Frnk, De Muziekdoos en andere Sprietjes waren de drijfveren van de held én het verhaal wel snel duidelijk. Na dit eerste deel is het hier nog onduidelijk waar het meisje Tannica op uit is. Is dit een droom? Is dit Pinokkio? Of een Alice? Of is dit een metafoor? Waarom wil ze alsnog naar huis? Wat met die hele nieuwe wereld? Veel vragen, maar voorlopig geen antwoorden. In ruil krijgen we een alleraardigst avonturenverhaaltje over hoe het meisje en haar moderne Wizard of Oz-kompanen elkaar vinden. Daar is niets mis mee, maar wij lezen ook Kerk en Leven niet alleen voor de foto's.

Grafisch is Zibeline een dikke meevaller. Nu is het alleen nog even afwachten welke richting het verhaal uitgaat. Wij volgen het alvast op de voet.
WOUTER PORTEMAN --- juni 2019