Zeep 2
SLOT VAN TWEELUIK
Zeep 2
KLIK
voor andere strips van
Maarten Vande Wiele
ZEEP 2
Maarten Vande Wiele
Oogachtend | 160 p. | € 17,00 (SC)
Schuimende soapstrip
Barbra ruilde haar glitterjurk op de cover van deel 1 in voor een mantelpak op de cover van het slot van het melodramatische tweeluik Zeep. Dat ze als marketinggenie het zeepbedrijf van Kenneth uit het slop haalde, leidde naar een huwelijksaanzoek van de zaakvoerder. Nu Kenneths moeder door een aanvankelijk niet vast te stellen oorzaak is opgenomen in het ziekenhuis, vertrouwt Kenneth het familiebedrijf, zijn levenswerk, toe aan Barbra. Haar uitvinding Maldives slaat gelukkig goed aan bij het testpubliek. Voor de lanceringscampagne is nog een gedurfd model nodig. Barbra vraagt Rachella als gezicht voor Maldives. Zij stemt toe, maar de intrigante zint op wraak en wil Barbra alles ontnemen, zeker haar job en haar verloofde.

Maarten Vande Wiele gooit nog wat extra intriges, stomende passie, venijnige wichten, en dramatische wendingen toe aan zijn schuimende soapstrip. Het poppy felroze van de cover is een misleiding, want binnen heersen zwart en donkerroze. Het gaat er niet vrolijk aan toe en de spanning — voor de personages — is te snijden tot op het aangekondigde huwelijk toe.

Vande Wiele kleurt zijn verhaal binnen de verwachtingen. Via een aanhoudend, maar wel zorgvuldig gestructureerd bombardement aan tegenslagen, vuile streken en gestook krijgt Barbra het aardig te verduren. Maar in soapland kan het verhaal plots omslaan. Hier stuurt Vande Wiele het als een parodie vol relativerende liefde voor het genre naar een sluitende leeservaring.

Hoewel we zijn gemometrische figuren en dikke lijnvoering als een herkenbaar manifest van zijn grafische aanpak kunnen beschouwen, valt er ook iets te zeggen voor de manier waarop hij actrices en modellen op tv neerzet: realistischer, mooi gestileerd, bijna pop art. Mocht hij een hele strip met die tekenstijl volhouden, zou hij menig striplezer kunnen verrassen en er wellicht extra zieltjes mee in het buitenland winnen.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: