Zaroff
COMPLEET VERHAAL
Zaroff
KLIK
voor andere strips van
François Miville-Deschênes


KLIK
voor andere strips van
Sylvain Runberg
ZAROFF
François Miville-Deschênes + Sylvain Runberg
Le Lombard (Getekend) | 88 p. | € 19,95 (HC)
Ezdanitoff!
Er valt niet veel te lachen in dit boek, dus eerst een goeie ouwe Sovjet-bak: wat heeft veertig tanden en vier benen? Een krokodil. Wat heeft vier tanden en veertig benen? Het Centraal Comité van de Communistische Partij! Onthoud het als je in de privéjungle van generaal Zaroff op krokodillen botst!

Als je aan Zaroffs hobby overgeleverd bent, moet je niet enkel het oerwoud vrezen, maar ook Zaroff zelf. De koele, voor de Sovjets gevluchte Russische generaal is niet zo toff: hij is een jager op het edelste wild, de mens. Sylvain Runberg (Orbital, Warship Jolly Roger, Millennium,...) liet zich inspireren op het in 1932 verfilmde boek The Most Dangerous Game (Richard Connell, 1924): een zogenaamde survival, één lange klopjacht waarin overleven de boodschap is. Zaroff is een van de jagers daarin. Runberg stelde zich voor hoe de graaf solo ging en zelf mensenjachten organiseerde op afgelegen eilanden. Runberg keert de rollen echter om: Zaroff en zijn minions worden de prooi. Jager: een heethoofdige Ierse. Motief: wraak. Zaroff had één Ierse bendeleider te veel gejaagd, haar vader. Om de jacht pas echt interessant te maken, dropt miss Flanagan de zus van Zaroff en haar drie kinderen ook op het eiland. Ze begint met een forse troep gangsters aan een bloedige jacht tot het einde...

Meestal sympathiseer je in dit soort survivals voor het opgejaagde wild. In dit geval is dat echter zelf een meedogenloze, monsterlijke schurk, heerlijk ingeleid in een passende intro. Het is dus dubbel genieten voor de lezer wanneer jagers en prooien elkaar uitmoorden! Spijtig dat die onschuldige kinderen en hun moeder, voor wie je wel móet duimen, in de weg lopen... Ze zijn echter noodzakelijk om de lezer emotioneel bij de klopjacht te betrekken. Dat heeft Runberg goed gezien. Aan zijn personages en spannende plot is dus niets af te bieden.

De keuze voor François Miville-Deschênes, die met Runberg eerder al de opmerkelijke reeks Heroveringen maakte, is ook zeer geslaagd te noemen: zijn tegelijk knappe realistische en sfeervolle stijl is heel overtuigend. Een bewijs van hoe goed er over dit boek is nagedacht, is bijvoorbeeld te zien in het schetsdossier achteraan, waaruit blijkt hoe de auteurs en uitgeverij voor het beste coverontwerp gingen.

Nog een uitsmijter die de wrede Russische aard van Zaroff illustreert: Stalin verschijnt in een droom aan Poetin en vraagt hem:
Stalin: "Kan ik iets doen om je te helpen?"
Poetin: "Het land gaat achteruit. De economie gaat bergafwaarts. Wat moet ik doen?"
Stalin: "Executeer de hele regering en schilder de muren van het Kremlin blauw."
Poetin: "Blauw? Waarom blauw?"
Stalin: "Ik wist wel dat je alleen het tweede deel van mijn antwoord wilde bespreken..."
KOEN DRIESSENS --- mei 2019