Yakari - Nieuwe Avonturen 2
COMPLEET VERHAAL
Yakari - Nieuwe Avonturen 2
KLIK
voor andere strips van
Derib


KLIK

voor andere strips van
Joris Chamblain
YAKARI - NIEUWE AVONTUREN 2
De Geest van de Paarden

Derib + Joris Chamblain
Le Lombard | 48 p. | € 6,95 (SC)
Geen spatje verval
De winter overvalt de stam. Yakari en de andere indianen zwoegen zich door diepe sneeuw op zoek naar een leefbare overwinteringsplaats. 's Avonds vallen de Sioux uitgeput in slaap in hun wigwam. Iedereen? Nee! Kleine Bliksem, de mustang van Yakari, maakt hem 's nachts fluisterend wakker. Zijn vriend vraagt het om hem te volgen. Yakari, die de gave heeft om met alle dieren te kunnen praten, sloft achter het paard aan. Ze zijn al een flink stuk verwijderd van het kamp als Yakari in het maanlicht plots merkt dat de mustang zijn Kleine Bliksem niet is! Te laat! De mustang schopt de jonge Sioux onderuit en sleept hem in een grot. Met één welgerichte trap slaagt het woeste paard erin om een kleine sneeuwlawine te veroorzaken die de ingang van de grot afsluit. Dat is één. Op naar de tweede fase van zijn plan...

Yakari! Yakari. Yakari... We waren de kleine indiaan totaal uit het oog verloren. We waren er ook echt wel uitgegroeid. Gisteren zagen we plots zijn Nieuwe Avonturen blinken in het schap van onze stripboer en waagden we het erop. Er is nauwelijks iets veranderd. Zo zit er nauwelijks een spatje verval op de tekeningen van al vijfenzeventigjarige Zwitser Derib. De pagina's zijn nog even dynamisch, de decors zijn nog even af en de hoofdfiguren, zowel dieren als mensen, staan er nog helemaal. Ook het verhaal is nog vintage Yakari. Respect voor natuur en elkaar, lichtjes overdreven emoties en een klein opgestoken moraliserend vingertje. Het zit er nog allemaal in.

Wat is er dan wel veranderd aan die nieuwe avonturen? De inkleuring is iets dynamischer. Het lettertype is instapvriendelijker gemaakt en — oh, ja — de scenarist is veranderd. De jongste twee delen werden geschreven door de jeugdscenarist van het moment, Joris Chamblain (Het Dagboek van Cerise). Hij slaagt erin om moeiteloos de draad op te pikken van Job, die na achtendertig Yakari's én een samenwerking van vijftig jaar met Derib de pen doorgaf. Het "Nieuwe" lijkt ons vooral een marketingkwestie. Deel 36 tot en 38 werd immers niet vertaald in het Nederlands. Gecombineerd met het feit dat de latere tekenfilmserie wel loopt en de oude deeltjes enorm moeilijk te vinden zijn, is het een logische keuze om de reeks te herlanceren onder een "nieuwe" vlag. En ze zijn er alvast in geslaagd om onderstaande weer de reeks te laten herontdekken. Missie geslaagd dus.

Welke ook de reekstitel is, Yakari is en blijft een blijver onder de betere kinderstrips. En dit al veertig delen lang.
WOUTER PORTEMAN --- november 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: