X-Women
COMPLEET VERHAAL
X-Women
KLIK
voor andere strips van
Milo Manara
X-WOMEN
Milo Manara + Chris Claremont
Dark Dragon Books | 80 p. | € 19,95 (HC)
Uitleven
Met zijn 74 levensjaren is Milo Manara een van de vele striptekenaars op leeftijd, maar zijn stijl is tijdloos. Erotische tekeningen hebben minder last van de tand des tijds en laat dat dat genre net zijn specialiteit zijn. Gelukkig laat Manara zijn talenten ook op andere gebieden zien, zoals in dit losstaande verhaal over enkele vrouwelijke superhelden. En welk team van Marvel-helden telt toevallig de meeste knappe dames? Juist de X-Men, vandaar de titel X-Women.

Terwijl ze genieten van een vakantie op een Grieks eiland blijkt de rust voor ander andere Storm, Rogue, Kitty Pride en nog enkele andere heldinnen van korte duur. De ervaren X-Men-schrijver Chris Claremont haalt er exotische locaties bij waar de dames terechtkomen en te maken krijgen met de nodige vijanden. En laat hun superkrachten nu ook nog tijdelijk zijn verdwenen, dan resteert er een lange achtervolging door de jungle met acrobatische sprongen en daarna een vorm van slavernij. Allemaal situaties waarin Manara zich kan uitleven. Knappe dames in strakke kleding in een gevarieerde omgeving. Claremont is zo vakkundig dat hij precies weet wat hij zijn gasttekenaar moet geven zodat Manara zich naar hartelust kan uitleven in zijn artistieke kwaliteiten.

Behalve het fraaie vrouwelijk geslacht zijn ook de andere tekeningen van een hoog niveau. We zijn de tekeningen van onder andere Jim Lee en Marc Silvestri echter niet vergeten van de reguliere, oudere comicreeksen. En daarin hadden de knappe dames ook al een nauwsluitende outfit. Aansluitend staan alle variantcovers van Manara voor andere superheldenreeksen verzameld. Allemaal, op eentje na. Een illustratie van Spider-Woman ontlokte heel wat kritiek en werd niet opgenomen. Je vindt 'm bijvoorbeeld wel hier.

Prima keuze van uitgeverij Dark Dragon Books, hier worden zowel de comicliefhebbers als de fans van Manara blij van.
DAI HEINEN --- november 2019