Wollodrïn 9-10
LAATSTE TWEELUIK
Wollodrïn 9-10
KLIK
voor andere strips van
Jérôme Lereculey


KLIK
voor andere strips van
David Chauvel
WOLLODRÏN 9-10
9. De Laatste Helden (1/2) - 10. De Laatste Helden (2/2)

Jérôme Lereculey + David Chauvel
Silvester | 64 p. (deel 9) • 72 p. (deel 10) | € 17,95 (HC) (deel 9) • € 19,95 (HC) (deel 10)
Effectbejag
Een dwerg met verminkte hand, een oud vrouwtje dat eigenlijk een menselijke gedaante is van een draak, een beresterke, maar brave orc, een grote, zelfgenoegzame elf en een mensenbaby die in zeer korte tijd verouderd, dit op het eerste gezicht onsamenhangende groepje — of noem het een fellowship, zoal je wil — trekt samen op. Ze beschikken elk over een heel bijzondere kracht die ze als laatsten van hun geslacht nog niet voldoende weten te benutten. De tovenaars van Termüdd zitten hen op de hielen, en daar hebben ze een interessante reden voor...

't Zit erop. Met dit laatste tweeluik zet het duo Jérôme Lecureley en David Chauvel een mooi orgelpunt achter een fantasyreeks die sinds 2011 in vertaling verscheen bij Silvester. Het is een van die weinige reeksen die de kwaliteiten van de eerste delen een hele reeks kon aanhouden, een succesvol resultaat over de hele lijn. Lereculeys tekentalent hebben we al genoeg bezongen. Zelfs voor een fantsystrip zorgt zijn ragfijne gepriegel voor een geloofwaardige setting. Een vlot met in elkaar gevlechte boomstammen is daar een sprekend voorbeeld van. Hij tekent zelfs gerimpelde handen zonder dat het allemaal overheersen of too much overkomt. Hebben we het nu echt over hanen? Moet je die bruggen- en torenstad Marmaëkard eens bekijken, in verschillende perspectieven zelfs! Het valt ons dan ook tegen dat zijn meest recente strip, de niet-vertaalde jeugdstrip Avant, op scenario van Yann, nonchalanter is getekend en minder weet te overtuigen.

Chauvel is een scenarist die zijn tekenaars én lezers cadeaus geeft. Geen eindeloos geklets, maar grote hompen actie en scènes die puur effectbejag zijn. Hij laat Lereculey meermaals indruk maken. En het belangrijkste: Wollodrïn eindigt tweeledig: ten eerste als een schijnbare uitdoving dat sommigen onbevredigend zouden kunnen vinden, ten tweede met een epiloog waarin Chauvels keuze zachtjes landt op een behaaglijk einde. Dit stemde ons heel tevreden.
DAVID STEENHUYSE --- februari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: