Weten Hoe de Wereld Klinkt
COMPLEET VERHAAL
Weten Hoe de Wereld Klinkt
 
WETEN HOE DE WERELD KLINKT
Giacomo Bevilacqua
Scratch Books | 192 p. | € 29,90 (HC)
Twee maanden zwijgen
Voor een artikel voor een internetmagazine, dat snel uit zijn voegen barstte en zelfs een papieren versie kreeg, waagt redacteur Sam zich aan een experiment. Hij reist naar New York, waar hij zijn jeugd doorbracht, en zal daar twee hele maanden lang geen enkel woord uitspreken en met geen enkel menselijk wezen praten. De enige toegelaten vorm van communicatie verloopt via zijn hoofdredacteur die hij enkel via Messenger op de hoogte houdt. Met allerlei trucjes, door zich te verstoppen achter zijn fototoestel en zich aan vaste gewoontes te houden om het verrassingselement uit te schakelen, kan hij vrijwel moeiteloos zijn door liefdesverdriet aangespoorde vlucht uit de realiteit aanhouden. Maar nadat hij op een hele reeks foto's in zwart-wit hetzelfde meisje in kleur ontdekt, verandert alles. Er treedt een stoorelement op. Sam zal keuzes moeten maken...

Sams experiment, met een bijkomende zoektocht naar de onverschilligheid, leek ons aanvankelijk een verwaande, egoïstische beslissing. Eigenlijk speelt hij tegenover de lezer vals, want we zijn deelgenoot van zijn gedachten in plaats van een toeschouwer die wil weten of hij in zijn opzet zal slagen. Gaandeweg besef je meer en meer dat het niet om dat gouden idee van een pientere journalist gaat, maar om wendingen in het leven die je niet zomaar kan ontlopen of beheersen. Dat beschrijft Sam zelf met zijn theorie over de elleboogstoot. Het verhaal neemt een ietwat bovennatuurlijke wending waarvoor je je geest zal moeten verruimen, maar het helpt je wel om het verhaal mee in schoonheid te eindigen.

Weten Hoe de Wereld Klinkt heeft een hoog Bastien Vivès-gehalte, zonder de perversiteiten waar Vivès zich de laatste tijd schaamtelozer aan vergrijpt. De Italiaanse auteur Giacomo Bevilacqua bedient zich van gelijkaardige technieken en tactieken qua observatie van de mensen om zich heen. Hij etaleert wel nadrukkelijkere emoties, maar dat kan ook niet anders, Vivès tekent namelijk amper uitgewerkte gezichten en laat de lezer zelf de emoties van zijn personages invullen.

Bevilacqua liet zich in 2017 danig opmerken met Weten Hoe de Wereld Klinkt dat toen in het Italiaans, Frans en Engels verscheen. Forbes rangschikte het bij de tien beste graphic novels die dat jaar in de Verenigde Staten uitkwamen. Nu ook in het Nederlands. En dat het inderdaad een goede titel is, houden we geen twee maanden voor onszelf.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019