De Wereld volgens Hein de Kort 1
CARTOONALBUM
De Wereld volgens Hein de Kort 1
 
DE WERELD VOLGENS HEIN DE KORT 1
Hein de Kort
Sherpa | 192 p. | € 17,50 (SC)
Over de schutting grinniken
Tja, is dat glas op de cover halfvol? Is het halfleeg? Maakt niet uit, zolang er maar bier is. Toch? Hein de Kort is een van onze favoriete Nederlanders. Met zijn compleet onbeschaamde humor maakt hij ons al jaren aan het lachen. Deze verzameling cartoons uit Het Financieele Dagblad, Het Parool, Nieuwe Revu, Quest en Onze Taal biedt een blik over de schutting in de tuin van de noorderburen. En aangezien met deze tijdschriften toch wel het grotere publiek in Nederland mee werd bereikt is het aantal pis-, kak-, en scheetgrappen beperkt gebleven. Dus zijn we ook vrij zeker dat het bier is op de cover.

Sommige dingen zijn hetzelfde als bij ons: de treinen rijden niet op tijd, politici zijn geldwolven, vrouwen kunnen niet parkeren, mannen komen altijd te snel klaar, en alle mensen zijn klootzakken. De kinderen zijn onbeschoft, de zorgsector is overbevraagd, schoonmoeders zijn bemoeiziek, elektronica werkt nooit zoals het hoort, de lijst met gelijkenissen is lang. Soms vergeet je even dat het een op-en-top Nederlands boek is.
Toch zijn er kleine verschillen. We moesten al eens links en rechts een termpje googelen, en zo hevig als in Nederland woedde de zwartepietendiscussie hier niet. En dan weet je het weer: dit is klompenland. Die grappen werken hier dat tikje minder.

Voor wie het allemaal niet zo binnen de lijntjes moet gekleurd zijn, en de humor schaamteloos pulkend in de onwelriekende onderbroek van de buurvrouw mag zijn: de Kort heeft zijn manier van grappen tekenen, en heeft dat in de loop der jaren verheft tot een watermerk. Alleen de Kort doet de Kort zoals de Kort dat doet. En nu bek dicht, stuk verdriet. Je moest deze al aan het lezen zijn, gatverdamme!
WIM DE TROYER --- april 2019