Was Getekend... Eric Heuvel
ARTBOOK
Was Getekend... Eric Heuvel
KLIK
voor andere strips van
Eric Heuvel
WAS GETEKEND... ERIC HEUVEL
Eric Heuvel
Uitgeverij L | 80 p. | € 19,95 (HC)
Plaatjes kijken
Eric Heuvel zit dertig jaar in het vak en dat moet gevierd worden, vond Uitgeverij L. Voor een rijk geïllustreerde biografie is het nog te vroeg, want als het God, uitgever en publiek belieft, doet Heuvel er nog wel dertig jaar bij. Daarom beperkte de uitgeverij zich tot het aspect "rijk geïllustreerde" en bracht het een artbook uit met een paar honderd illustraties uit het begin van zijn carrière en de eerste publicaties daarvóór (zijn bijdrages voor de lezersrubriek Plant 'n Knol in het weekblad Robbedoes bijvoorbeeld) tot fragmenten uit strips die nog moeten verschijnen.

Een constante in zijn werk is zijn beheersing van de klare lijn. Martin Lodewijk, die voor Heuvel de reeks January Jones schreef, bekeerde hem tot die stijl. Die stijl blinkt uit in helderheid en duidelijkheid en er passen geen foefjes als arceringen en zware schaduwen in om fouten te verdoezelen. Diezelfde helderheid past Heuvel trouwens ook toe in de scenario's die hij zelf schrijft. Dat gedeelte van een vertelling wordt daarentegen niet in dit album belicht. Was Getekend... Eric Heuvel is dan ook niet bedoeld om een diepgravende, inhoudelijke analyse van zijn œuvre te presenteren. Het gaat om plaatjes kijken, véél plaatjes.

De January Jones-fan wordt in ieder geval extra verwend met ontwerpen en uitgewerkte illustraties voor tal van covers, ex librissen, hommages en andere publicaties die niet iedereen al heeft gezien. Het staat chronologisch verspreid tussen andere vruchten van Heuvels tekenpen: commerciële opdrachten, reeksen als Bud Broadway, Geheim van de Tijd, zijn veelgeprezen educatieve, historische strips en eenmalige publicaties zoals het hommagekortverhaal van Agent 327 en zijn Suske en Wiske-strip voor het goede doel SOS Kinderdorpen.

Het redactionele luik bestaat uit een voorwoord van Frits Jonker en onderschriften op zowat alle pagina's. Daarin zijn een paar foutjes geslopen zoals de schrijfwijze van BD Must (een enkele keer als BD-Must geschreven) en waarom die verloren hoofdletter in VanderSteen? Maar zoals gezegd: dit is voornamelijk een kijkboek. Wijzelf hebben onze ogen uitgekeken en wensen Eric Heuvel een nog lange carrière toe. Die biografie komt er vast ook nog wel.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2019