Wachten op Bojangles
COMPLEET VERHAAL
Wachten op Bojangles
 
WACHTEN OP BOJANGLES
Carole Maurel + Ingrid Chabbert naar de roman van Olivier Bourdeaut
Dark Dragon Books | 128 p. | € 24,95 (HC)
Breekbaar geluk
Een van dé verrassingen van 2019 is ongetwijfeld Wachten op Bojangles. Het album verscheen zonder veel poeha in de herfstworp van uitgeverij Dark Dragon Books, maar stond prominent vooraan in het rek van de nieuwigheden bij onze stripboer. Het waren vooral de zalig foute, jaren 1970-rastertjes op de kleren van de hoofdfiguren die onze aandacht trokken. We namen het album vast, doorbladerden het even en lazen de achterflap. Niet slecht. Als we het allemaal mochten geloven, hadden we een juweeltje van de negende kunst in onze handen. Daar gaan we weer... Maar de blabla werkte, we legden de strip op ons al hoge stapeltje. Aan de kassa gekomen, zei onze huisstripwinkelier dat we van die Bojangles echt zouden genieten. Nu werden we pas echt benieuwd.

Thuis gekomen legden we Nina Simones Mister Bonjangles nog eens op. Het nummer smeekte om een glas rode wijn. Terwijl we een fles ontkurkten, viel de zon binnen in onze huiskamer. Zonder dat we het wisten, was het voorspel al bezig. We openden het album en waren onmiddellijk verkocht. Een koppel danste ons tegemoet op de tonen van Mister Bojangles, tussendoor lurkend aan een cocktail. Ze waren de tijd zodanig uit het oog verloren dat hun zoontje alweer te laat op school werd afgezet. Het deerde hen alle drie geen seconde. Rustig aan maakten we kennis met dit speciale, zonnige gezinnetje.

Georges en Antoinette leerden elkaar kennen op een receptie waar de succesvolle ondernemer als een volleerde fantast de geweldigste verhalen verzon en zo de gasten wist te vermaken. Plots zag hij Antoinette. Hij was onmiddellijk smoorverliefd. Uit het verhaal dat hij voor haar opdiste, bleek dat hij haar eigen grootvader moest zijn. Het lachsalvo deed hen beiden smelten. Niets kon het koppel nog deren. Niets. Niet.

Wachten op Bojangles is zo'n strip die lang blijft hangen. De tekeningen van Carole Maubert zijn van een ontwapende retrocharme die ook een Aimée De Jongh heeft. De ruwe lijnvoering, de warme inkleuring, die rasters,... versterken het breekbare geluk van het gezin. Het verhaal van Ingrid Chabbert is een prachtige bewerking geworden van de roman van Olivier Bourdeaut. Ondanks het zware thema en de diepe problematiek in het straffe tweede deel, blijf het album heel geloofwaardig. Toen we de strip beduusd dichtklapten, klonk Nina Simones even beklijvende I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free uit onze boxen. We zuchtten diep en schonken nog een glas in. Dit was mooi. Echt mooi.

Wachten op Bojangles heeft ons een auteursduo leren kennen van wie we zeker meer willen lezen. Ook hun Écumes, over een misgelopen zwangerschap, kreeg lovende kritieken. Het is maar zeggen. Please, Don't Let Me Be Misunderstood.
WOUTER PORTEMAN --- oktober 2019