De Vuurpoel 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
De Vuurpoel 1
 
DE VUURPOEL 1
Montaillou

Matt Smith + Nathan Fairbarin
Arboris | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
Opgepast, leesplezier!
Leesplezier! Alles draait om het leesplezier. En of we genoten hebben van deze Vuurpoel. De hoofdplot is zo dwaas als het maar kan: een ruimteschip vol afzichtelijke aliens stort neer in een middeleeuws, Kathaars dorp en moorden er nagenoeg iedereen uit. Een delegatie kruisvaarders belandt toevallig in dat dorp en de poppen gaan aan het dansen. Dit kon zo fout zijn, maar het is gewoon een geweldige strip geworden.

De Amerikaanse (!) auteurs doen eigenlijk alles goed. Scenarist Nathan Fairbairn heeft zijn huiswerk over de Katharen prima gedaan én neemt verrassend dertig bladzijden lang de tijd om zijn personages te introduceren. De twee snotapen, ridder Theobald van Champagne en zijn makker Hugues van Blois, de op een dronken zijspoor geraakte baron Mondragon, de bezeten inquisiteur, ridder Hendrik die absoluut zijn stiefzoon op het goede pad wil houden,... Het bonte gezelschap staat er. Graaf Montfort vond een nepreden uit om het zootje uit zijn kruisvaardersleger te laten vertrekken, maar toch heb je nergens het gevoel dat je een geforceerde, middeleeuwse Lethal Weapon zit te lezen. Je geeft oprecht om de personages. Je begrijpt hun motieven. Je gelooft hun woorden. Ze leven. Ze zijn echt. En dan komt het gezelschap plots in aanraking met alles wat hun geloof hen verbood: aliens, de duivels in persoon!

Ook tekenaar Matt Smith had ons liggen. Hij tekent alsof hij al jaren in Frankrijk of België woont en er de beste leerling is van Matthieu Bonhomme of Benoît Ers. Enkel als de wapens getrokken worden, komt zijn comicervaring piepen. Elk gevecht is een machtige choreografie van bloed en zwaarden geworden. Klasse, zonder te vervallen in Amerikaanse extremen.

De vijf oorspronkelijke comicdeeltjes werden recent voor de Franse markt gebundeld in een drieluik en op Europees formaat uitgegeven. Een prima zet die de tekeningen tot zijn recht brengt. Uitgeverij Arboris belooft op de achterflap om deze nog binnen het jaar uit te geven. Het is hen geraden, De Vuurpoel heeft immers zijn start niet gemist en is nu al meer dan zijn oorspronkelijke insteek van "Kruisvaarders vs Aliens". Dit is een dikke aanrader!
WOUTER PORTEMAN --- maart 2019