De Vliegenierster 1-2
COMPLEET TWEELUIK
De Vliegenierster 1-2
KLIK
voor andere strips van
François Walthéry


KLIK
voor andere strips van
Bruno Di Sano

KLIK

voor andere strips van
Étienne Borgers
DE VLIEGENIERSTER 1-2
1. Nora - 2. Oosterse Avonturen

François Walthéry / Bruno Di Sano + Étienne Borgers
Silvester | 48 p. (deel 1) • 56 p. (deel 2) | € 8,95 (SC) • € 17,95 (HC), ook te koop als hardcoverpakket met A3-kunstdruk tegen € 25,00
Sip
De Vliegenierster is een samenwerking tussen Bruno Di Sano, François Walthéry en Étienne Borgers. Di Sano en Walthéry hebben nog samengewerkt aan albums van Een Echte Vrouw, Rubine en Natasja terwijl Walthéry's oude legerkameraad Borgers enkele verhalen van Natasja heeft geschreven. In dat onderhoud van ouwe jongens krentenbrood kwam deze nieuwe reeks tot stand. Deel 1 verscheen eerder onder de titel Nora Stalle bij Gorilla. Silvester brengt het nu samen met deel 2 opnieuw uit in softcover en hardcover en als compleet hardcoverpakket tegen een voordelige prijs. In het Frans staat de reeks inmiddels on hold, noem het gerust stopgezet. Het is dan toch niet de volgende Natasja geworden. Geen nood, beide albums vormen een tweeluik met een afgerond einde.

Nora Stalles tweede biotoop is net zoals Natasja het vliegtuig. In tegenstelling tot de blonde luchtstewardess gaat Nora zelf achter de stuurknuppel zitten. Ze is een vrijgevochten Franse pilote die samen met monteur Theo in het jaar 1935 een groots avontuur onderneemt terwijl nazi's, spionnen en aanranders haar pad bevolken. Met haar Caudron-Simoun probeert ze de raid Parijs-Moskou-Saigon-Shanghai tot een goed einde te brengen, en liefst in een recordtijd. Op het einde van deel 1 belandde ze op de steppe van Kazachstan, een gebied dat vijf keer zo groot is als Frankrijk. Het vervolg start al meteen met een aanval op de grond en vanuit de lucht. Het lukt Nora en Theo ternauwernood om aan andere drama's te ontkomen. Het duo wacht nog een groter aantal gevaren waarbij niet alleen hun vliegtuig op de proef wordt gesteld.

Qua karakter lijkt Nora veel op Natasja en ook de tekenstijlen zijn uiteraard makkelijk naast elkaar te leggen. In de uitwerking van het scenario moet De Vliegenierster de duimen leggen voor grote zus Natasja. Borgers houdt zijn intriges professioneel in de gaten, maar het concept van de raid houdt nu eenmaal in dat er van hot naar her wordt gevliegd met een nogal bric-à-brac-verloop van het verhaal. Ook Nora belandt van de ene emotie in de andere. Niettemin is dit soort verhaal van alle tijden. Jules Vernes De Reis om de Wereld in Tachtig Dagen komt een beetje in de buurt van het referentiekader waarmee we De Vliegnierster proberen te associëren. Borgers heeft wel de (onhebbelijke) gewoonte om het "ter lering en vermaak" te vaak te laten overhellen naar die "lering", met historische uitleg in te veel voetnoten. Alleen als hij die historische verwijzingen in de dialogen verwerkt, zijn ze beter te verteren.

Het slot is wat sip, geen manier om een entertainend bedoeld verhaal af te sluiten, maar wel correct om daar zelf verder niet om te hoeven treuren. De Vliegenierster is geen hoogvlieger in de carrière van Walthéry en Di Sano, maar als tussendoortje aangenaam genoeg om hier ongeveer anderhalf uur voor uit te trekken om beide albums na elkaar te lezen. Pauzeren na deel 1 mag natuurlijk ook.

Een volgend project voor Di Sano is een nieuw verhaal van Rubine.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: