Viravolta 1
COMPLEET VERHAAL
Viravolta 1
KLIK
voor andere strips van
Éric Lambert


KLIK
voor andere strips van
Arnaud Delalande
VIRAVOLTA 1
De Zwarte Orchidee

Éric Lambert + Arnaud Delalande
Dark Dragon Books | 48 p. | € 17,95 (HC)
Dege(n)lijk
Voor mannen als Viravolta lijkt het eufemisme "probleemoplosser" uitgevonden. Hij krijgt iedere moeilijkheid van de baan en gebruikt daarvoor de meest efficiënte methode, welke dat ook moge zijn. Verantwoording geeft hij enkel aan zijn opdrachtgever. Zo'n man zou zich probleemloos in ieder hedendaags geopoliek wespennest gooien, maar dat is onnodig. Pietro Viravolta beweegt zich immers tussen het dogepaleis en Versailles. De "Zwarte Orchidee" zal spoedig zijn duivels ontbinden in dienst van Lodewijk XV.

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het deze nieuwe reeks hoegenaamd niet. De vergelijking met De Schorpioen prijkt nadrukkelijk op de achtercover. Door ook nog de meest notoire vrouwenversierder uit de geschiedenis op te voeren, zelfs al is het in een kleinere bijrol, haalt Viravolta er wel heel veel druk bij. Knipogen naar De Schorpioen en Giacomo C., toch wel de sterkhouders in het mantel-en-degengenre... Houdt Viravolta daarnaast stand? Wat Arnaud Delalande (Surcouf, De Laatste Kathaar, Eleonora) en Éric Lambert (De Laatste Kathaar, Flor de Luna) presenteren, doorstaat een vergelijk qua thematiek en sfeer, maar verder voelen we het niet helemaal. Delalande schreef een afgerond verhaal, maar we missen een karakterschets van het hoofdpersonage. Omdat ieder verhaal op zich staat, is karakterbinding iets dat niet over meerdere delen kan worden gespreid. Wil je echt indruk maken, dan komt de klik maar beter meteen...

Dat Éric Lambert een stukje kan tekenen, staat buiten kijf. Toch is een vergelijking met De Schorpioen geen cadeau. Lamberts stijl is (uiteraard haast) minder dynamisch. Hij moet het voornamelijk hebben van zijn personages. De decors vallen minder op, ook al mag hij dan Versailles tekenen.

Liefhebbers van degentrekkerij vinden in Viravolta een halfuurtje pretentieloos vertier. Dat mag weleens.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- februari 2019