Viking
COMPLEET VERHAAL
Viking
KLIK
voor andere strips van
Laurent Sieurac


KLIK
voor andere strips van
Patrick Weber
VIKING
De Wortels van de Zwarte Orde

Laurent Sieurac + patrick Weber
Dark Dragon Books | 112 p. | € 24,95 (HC)
Het ware geloof
Een paar maanden geleden hoorden we op Radio 1 nog een geweldig interview met Vikingexpert en professor archeologie Dries Tys. Hij had het onder andere over de culturele superioriteit van de Denen, de leepheid van Karel de Grote en de vele fabeltjes verzonnen door de enige en echte slachtoffers van de 'rooftochten', de abdijpaters. Het was zo'n moment waar je wat langer in de wagen bleef zitten, vastgekluisterd aan je radio. Gisteren zagen we de nieuwe historische strip Viking liggen bij onze stripboer. De plot speelde zich af net na Karel de Grote in een verscheurd Frankrijk. En ja hoor, we waren benieuwd. Zouden we de radiomagie herbeleven?

Het begon uitstekend. We leefden mee hoe de Vikinghoofdman Hrolf van de zwakke Franse koning Karel III de provincie Noormannië kreeg én vrij het naburige Bretagne mocht plunderen. De Noormannen moesten hiervoor alleen hun geloof afzweren en christenen worden. Ach, die ene god kon er wel nog bij in hun Walhalla. Maar voor een bende puriteinen was dit geloofsverraad het begin van de Ragnarok, de strijd die de ondergang van de godenwereld inluidt. Enkel de hamer van Thor kan die waanzin stoppen. Eeuwen later is Normandië bezet door de Duitse troepen, en de beruchte Ahnenerbe zijn neergestreken in Rouen. Deze SS-afdeling is voortdurend op zoek naar mystieke artefacten die de Arische oorsprong van de mens moeten bevestigen. Maar deze keer is er meer aan de hand, ze zijn er rotsvast van overtuigd dat in het graf van Hrolf of Rollo, de eerste bekeerde Viking, de hamer van Thor begraven ligt. Met dit absolute wapen zou Hitler de oorlog kunnen winnen.

Deze integrale bundeling van het tweeluik Viking verweeft netjes deze twee verhaallijnen. Maar hoe historisch boeiend de Vikingplot is, hoe suf de SS-lijn is. De raciale archeoloog en SS'er Ludwig Storman loopt er ondanks veel drukdoenerij wat verloren bij. Enkel een zeldzame keer zijn de mythische puzzels een escape room waardig. We hebben al spannendere dingen gelezen van Patrick Weber (Alex, 1066 - Willem de Veroveraar,...). Ook de tekeningen van Laurent Sieurac zijn nog niet op het niveau van zijn later getekende peplumstrip Arelate. De decors zijn dankzij de juiste foto's perfect nauwkeurig, maar de personages zijn ons te houterig. En opnieuw: de sfeer van het Vikingverhaal sit juister.

Ondanks de veelbelovende Ars Magna- en Indiana Jones-insteek, blijft Viking voor ons steken bij de goede bedoelingen. Het historische Vikinggedeelte is af en werpt een nieuw licht op een stukje vergeten geschiedenis. Het hele nazigedoe is daarentegen een geschiedenis die we ook hier rap willen vergeten. Een strip met twee gezichten. Wij vergeten graag Normandië. Geef ons maar Noormannië.
WOUTER PORTEMAN --- november 2019