De Verloren Verhalen van Lemuria 3
LAATSTE DEEL
De Verloren Verhalen van Lemuria 3
KLIK
voor andere strips van
Sytse S. Algera
DE VERLOREN VERHALEN VAN LEMURIA 3
Race naar het Verleden

Rully Akbar / Sean Lee + Sytse S. Algera
Comic Watch | 48 p. (SC/HC) • 68 p. (dossiereditie) | € 9,25 (SC) • € 19,95 (HC) • € 45,00 (dossiereditie)
Eindelijk
Dit album is het slot van de cyclus en hoogstwaarschijnlijk zelfs van de stripreeks. Over de vorm van een eventueel vervolg twijfelt Sytse S. Algera nog. Dat kan namelijk een roman worden, vertelt hij in de dossiereditie van het album. "Eindelijk", koplettert hij ook nog, want na een tiental pagina's, die ook zijn opgenomen in de dossiereditie, gaf tekenaar Apri Kusbiantoro er de brui aan en moest Algera op zoek naar een nieuwe tekenaar. Dat ging niet vanzelf en er passeerden meerdere kandidaten. Op zijn beurt startte Apri de Storm-kloon Saul op scenario van Willem Ritstier. De scheiding zal wel een verhaal van twee kanten zijn. Algera houdt het bij zijn eigen kant en is daar ook eerlijk genoeg in.

Hoewel we Apri's tekeningen zeker kunnen smaken, vertoont het ook gebreken, vaak qua afwerking en soms op anatomisch gebied. Op zijn best roept hij heimwee op naar het prachtige werk van Don Lawrence, meer zelfs dan huidig Storm-tekenaar Romano Molenaar. Zijn opvolgers, Rully Akbar en inkleurder Sean Lee, leveren op zich geen onaardig werk, maar het is een heel groot verschil met dat van Apri. De gezichten hebben doffe uitdrukkingen, het kleurenpalet is somber en schreeuwerig tegelijk. Met dit soort stijl is de inkleuring van groot belang en hier houd je van of je hebt er een hekel aan.

Dat het even wennen is, is een understatement. Ook de nogal klein uitgevallen lettering, met alweer een hoop schrijffouten, vergeten letters, weggevallen woorden en zelfs dt-fouten (en dit is dan nog geen roman), vergt een grotere leesinspanning. Halfweg het album doven al onze bezwaren uit, want dan grijpt het verhaal ons bij de lurven. De spanning stijgt zienderogen en het album laat ons niet meer los. We volgen Russ, Carp en LyAnn van hot naar her om een ontvoerd jongetje te bevrijden tot ze op een oogstfestival terechtkomen en meelopen in een race vol gevaren. Tussendoor geeft Algera nog nodige info mee over het buitenaardse ras waartoe de blauwpaars gekleurde Carp behoort.

Sf, fantasy, grootse decors, vreemde wezens, het zit er allemaal in. Het verhaal eindigt correct, met een mogelijkheid tot een vervolg.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: