Vasco 29
COMPLEET VERHAAL
LAATSTE DEEL
Vasco 29
KLIK
voor andere strips van
Dominique Rousseau


KLIK
voor andere strips van
Luc Révillon
VASCO 29
Goud en IJs

Dominique Rousseau + Luc Révillon / Chantal Chaillet
Le Lombard | 48 p. | € 7,95 (SC)
Het is goed geweest
Vrij onverwacht kregen we enkele maanden het bericht dat deel 29 het laatste deel van Vasco zou worden. Wat de reden van de stopzetting is, weten we nog steeds niet, maar we zijn het er wel mee eens. Want als we eerlijk zijn, is het beste van de reeks Vasco er gewoon vanaf. Het tijdperk in de periode 1300-1400 is interessant genoeg, maar de spanning ontbreekt en de personages zijn weinig interessant. En als dat euvel niet verholpen is na negenentwintig delen is verbetering ook niet meer reëel.

Vasco was de creatie van wijlen Gilles Challet. Hij hanteerde een gedetailleerde tekenstijl die veel liefhebbers telde van middeleeuwse reeksen met klassieke verhaallijnen. Vasco was een soort Alex van de Italiaanse middeleeuwen. Klassiek, maar ook degelijk. Na het overlijden van Chaillet werd de reeks voortgezet, maar de tekeningen waren niet meer van het oude niveau en de verhaallijnen, sommige nog naar ideeën van Chaillet, werden niet sterker.

Exemplarisch is dan ook het laatste deel. Het begint straf met een volwassen Vasco die richting Moskou trekt dwars door de ijskoude Russische winter. Doel van de lange en zware reis is om zaken te doen met een opvliegende Russische prins. Wanneer er dan voor het buffet een mand met een afgehakt hoofd wordt bezorgd, stijgen onze verwachtingen per bladzijde. Maar hoe sterk het verhaal begint, ook nu weer gaat het als een nachtkaars uit. Tekenaar Dominique Rousseau begint en eindigt sterk, maar halverwege verliest ook hij zijn concentratie.

Als echte verzamelaar zouden we de reeks Vasco nog enkele albums blijven volgen. Elke keer zouden we ons echter de vraag opnieuw stellen: kopen we ook de volgende? Daarom vinden we het van uitgeverij Le Lombard moed getuigen om te stoppen met Vasco.
DAI HEINEN --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: