Urbanus: Van Amedee tot Zulma
INTERVIEWBOEK
KLIK
voor andere strips van
Willy Linthout


KLIK
voor andere strips van
Urbanus

KLIK
voor andere strips van
Steven de Rie
URBANUS: VAN AMEDEE TOT ZULMA
Tom Wouters / Willy Linthout / Urbanus / Steven de Rie
Standaard Uitgeverij | 168 p. | € 19,99 (SC)
In één ruk
In het Belgisch Stripcentrum loopt momenteel een ludieke expo vol knipogen over de stripreeks Urbanus. Eerstdaags kan je in de cinema naar de animatiefilm De Vuilnisheld kijken waarvoor Willy Linthout nauw btrokken was. In het indoorpretpark Comics Station is het hindernissenparcours van Urbanus zowat de populairste attractie. Op 17 oktober beleeft een heuse Urbanus-musical, gebaseerd op de stripreeks, zijn première. En dat alles terwijl Linthout in samenwerking met Urbanus al veel verder zit dan de 182 strips die momenteel zijn verschenen. Dat er een hoop valt te vertellen over Urbanus moge duidelijk zijn. De reeks draait dan ook al meer dan vijfendertig jaar mee in de toplaag van best verkochte, Vlaamse stripreeksen. Toch schrokken we even van het verschil in oplage uit de hoogdagen (65.000 exemplaren) en het verschrompelde aantal exemplaren van nu (18.000). Daar zouden de meeste uitgevers nog steeds uitermate tevreden mee moeten zijn, maar het ging dus ooit makkelijker.

Het is slechts één van de feitjes die we onthielden uit dit interviewboek dat is samengesteld door Tom Wouters, een redacteur bij onder meer Stripgids. Hij liet Linthout, Urbanus en in een apart hoofdstuk ook inkter Steven de Rie honderduit vertellen en plukte ook nog uitspraken uit andere interviews. Van beide heren kennen we al langer hun onverbloemde eerlijkheid en directe aanpak. Je zal hen dus niet betrappen op het omzeilen van bepaalde onderwerpen, toch niet voor zover we weten. Wouters was ook zo slim om alle hoofdonderwerpen onder te verdelen in behoorlijk compacte hoofdstukjes die voor lezers, die zich niet lang kunnen concentreren op uitvoerige teksten, een hulpmiddel zijn om het boek tussen twee hoofdstukken desgewenst even weg te leggen. Het moet gezegd dat de materie zo boeiend is dat je het vraag- en antwoordenspel in één ruk wil uitlezen.

Veel anekdotes of antwoorden las je als geïnformeerde striplezer misschien al elders. Dan nog is dit een rijke aanvulling en het verschil zit 'm vaak in de details waarvoor hier meer plaats is. Van naaldje tot draadje, van Amedee tot Zulma, leggen de auteurs de stripreeks Urbanus in al zijn facetten en eigenaardigheden bloot terwijl ze hun eigen drijfveren, motivaties, zorgen en bekommernissen delen. Het wordt pas echt meeslepend wanneer Linthout over het verlies van zijn zoon vertelt, hoe hij daarmee omgaat en daar een creatieve uitlaatklep voor vond in stripvorm, wat hem tot zijn eigen verbazing veel lof, contacten, prijzen, buitenlandse vertalingen en zelfs twee nominaties voor een Eisner Award opleverde. Over afscheid nemen van hun stripreeks delen Linthout en Urbanus trouwens ook een pertinente mening. Daarnaast komen ook hun verleden vóór de stripreeks en hun activiteiten ernaast aan bod.

Dit boek is niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld Toon Horstens interviewboek Merho: Zwart op Wit dat op dubbel zoveel pagina's maar één auteur aan het woord liet. Hoe dan ook leer je met dit boek meer dan uit een babbeltje op een signeersessie de mensen achter het papieren wereldje kennen. Voor de fans een must, voor de geïnteresseerden een aanrader, voor wie minder vertrouwd is met wat Vlaamse stripgeschiedenis een inzichtrijke, heldere, oprechte blik voor en achter de schermen.
DAVID STEENHUYSE --- februari 2019