Ulfberht 1
Ulfberht 1
 
ULFBERHT 1
Drakenvuur

Irene Berbee
Syndikaat | 48 p. | € 17,95 (HC)
Superzwaard
Op een stripfestival maakten we al kennis met Irene Berbee door een Engelstalige comicversie van Ulfberht. Nu verschijnen de eerste twee deeltjes ook in het Nederlands op Europees formaat in één enkel album. De comicuitgave schemert nog door, want Berbee lijkt te twijfelen tussen het respecteren van de zetspiegel (de ruimte binnen de witte marges rond haar tekeningen) en de bladspiegel (de volledige ruimte van een pagina) door wel of niet prenten of achtergronden te laten doorlopen tot de rand van het blad.

Ulfberht is een legendarisch Viking-superzwaard dat werkelijk voorkwam in de negende tot elfde eeuw. Op het lemmet werd de inscriptie +VLFBERHT+ aangebracht. In Berbees verhaal laat ze Dain zo'n zwaard smeden voor Bjorg. Die stoere vent is de broer van Ove voor wie zijn vrouw Brit net is gaan lopen en die een toevlucht zocht bij Dain. De volgende dag is het zwaard verdwenen. Brit is ermee vandoor. Veel is het nog niet waard, want het zwaard is nog niet getemperd in het Drakenvuur. Er volgt een achtervolging, dan een queeste en tot slot een reeks confrontaties en afrekeningen.

Irene Berbee is een Nederlandse illustratrice die enkel voor reclameopdrachten weleens strips tekent en personages ontwikkelt. Met Ulfberht maakt ze haar eerste volwaardige strip voor een zo groot mogelijk publiek. Aan haar teken- en schrijfkunsten schort niets. De comicachtige opbouw van de pagina's oogt dynamisch. Haar tekeningen vullen de pagina's lekker, maar ze houdt zich voldoende in om het niet onleesbaar druk te maken. Er valt weinig af te dingen op haar realistische tekenstijl met semi-realistische koppen waarin neuzen en oren overdreven worden. Zo speelt ze ook beter met geaccentueerde expressies. Ook de inkleuring is heerlijk sfeervol. Haar scenario leest in een rotvaart.

Als Syndikaat hier niet mee scoort, weten we het ook niet meer.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019