Tyler Cross 3
COMPLEET VERHAAL
Tyler Cross 3
KLIK
voor andere strips van
Brüno


KLIK
voor andere strips van
Fabien Nury
TYLER CROSS 3
Miami

Brüno + Fabien Nury
Uitgeverij HUM! | 96 p. | € 24,95 (HC)
In goed gezelschap
Tyler Cross heeft de kwalijke gevolgen van de vorige delen nog niet van zich kunnen afschudden als hij in Miami aankomt. Hij wordt gezocht in vijf staten en de maffia wil 'm ook te pakken krijgen. In de stad in de zuidelijke staat Florida raakt hij verwikkeld in smerige corruptiezaken, een erfeniskwestie, gerommel met een vastgoedproject, torenhoge schulden, conflicterende partijen, bemoeizuchtige maffiosi en een directiesecretaresse die hij voor zijn kar wil spannen. Het heeft allemaal met elkaar te maken nadat Tylers advocaat zijn met bloed, zweet en tranen — maar toch vooral met bloed — verdiende centen heeft geïnvesteerd in een dubieus vastgoedproject. De zon schijnt in Miami, maar daar valt niet veel van te merken in deze beenharde gangstervertelling. Martin Scorsese zou er in zijn betere dagen wel raad mee weten om hier een filmklassieker van te maken.

Het moet nu maar eens gezegd dat Fabien Nury momenteel de beste stripscenarist is. Zopas voltooide hij nog de trilogie Katanga. Met Keizerin Charlotte sneed hij een boeiend, koninklijk hoofdstuk aan. Zijn De Dood van Stalin haalde het als spitante verfilming. Met zijn XIII Mystery-album over Steve Rowland knoopte hij zelfs losse eindjes in de reeks XIII aan elkaar. En we zijn het maffiaepos Er Was Eens, de met verrassende wendingen doorspekte reeks Silas Corey, de fantasywestern W.E.S.T. en het onderschatte one-shot Atar Gull, eveens getekend door Brüno, nog niet vergeten. Door onze voorliefde voor gangsterfilms, film noirs, detectiveverhalen met brutale klootzaken als hoofdpersonages en het soort cynische dialogen in dat alles vinden we Nury's Tyler Cross van een zeldzaam hoog niveau.

We vinden ook dat Nury in Brüno een ideaal maatje heeft gevonden om de zwarte zieleroerselen van Tyler vorm te geven, bovendien met tal van horizontale prenten om een klassiek Cinemascopegevoel op te roepen. Jammer genoeg vond Brüno's atypische werk onvoldoende gading bij stripliefhebbers in onze contreien waardoor Dargaud zich genoodzaakt zag de reeks na twee delen in vertaling stop te zetten. We moeten toch eens leren verder kijken dan enkel de tekeningen van een strip. Gelukkig zag Uitgeverij HUM! brood in Tyler Cross. Met een gelijkwaardige schoft als Torpedo in de catalogus is Tyler in goed gezelschap.

Uitgeverij HUM! evenaart de prima vertaling van de eerste delen, al hebben we, Vlaming zijnde, wel een hekel aan woorden als "besodemieteren" omdat we Tyler dan plots als een Nederlandse immigrant zien in plaats van een Amerikaan in hart en nieren. Toegegeven, we hadden de "verhollandsing" van de overname van de reeks erger verwacht. In ieder geval is de uitgeverij zo aardig om Miami op hetzelfde formaat als de voorgaande delen uit te geven en HUM! laat zelfs het logo van de uitgeverij op de cover achterwege. Op de laatste pagina's maken ze dan nog reclame voor de bij Dargaud verschenen delen en — héél slim — voor Torpedo.

Er is nog niet meteen een deel 4 in zicht, maar ook dat album zou bij Uitgeverij HUM! in goede handen zijn, weten we nu.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: