Turing
COMPLEET VERHAAL
Turing
 
TURING
Robert Deutsch
Concerto Books | 192 p. | € 34,99 (HC)
Diepgang
Alan Turing is een van de belangrijkste wetenschappers uit de vorige eeuw. Belangrijk? Nog nooit van de man gehoord? Klopt, ook voor ons was hij een grote onbekende, maar als we dan lezen wat hij allemaal verwezenlijkt heeft, mag de man met heel veel lof overladen worden. Turing was de man die erin slaagde om de Enigma-code te kraken. Die geheime Duitse code zorgde voor heel wat onheil bij de geallieerde troepen en dankzij Turing konden de Duitse codeberichten ontcijferd worden.

Robert Deutsch begint zijn boek over de man met het einde, zijn zelfmoord in 1954 op eenenveertigjarige leeftijd. Dat zorgt onmiddellijk voor een beklijvende opening van het verhaal, want wat doet een viool spelende figuur die lijkt op Sneeuwwitje in dit verhaal? Of de appel op het nachtkastje van de overleden man? Een antwoord op die vragen krijg je verder in het album. Langs de ene kant dragen de Britten hem op handen en wordt hij geridderd. Langs de andere kant wordt hij verguisd om zijn homoseksualiteit die aan het licht komt en die in die periode in Groot-Brittannië verboden was. Dit zorgde ervoor dat de geniale computerspecialist en wiskundige geregeld kampte met depressies die uiteindelijk leidden naar het onvermijdelijke.

Het tekenwerk van de Duitse illustrator en grafisch ontwerper Deutsch springt in het oog. Zijn acrylschilderingen lijken soms zo imperfect dat het pijn doet aan de ogen, tot je ze dieper gaat bestuderen. Dan pas merk je dat door deze manier van werken de essentie van het verhaal echt tot uiting komt in de tekeningen. De bijgevoegde teksten kan je op die manier eerder als een aanvulling zien op het verhaal dat Deutsch met zijn tekeningen vertelt. Hij weet perfect de sfeer op te roepen die bij de gebeurtenissen die hij belicht van toepassing is.

Turing is alvast een openbaring geworden met een tekenaar die er een aparte stijl op nahoudt, maar die er daardoor wel in slaagt om zijn boodschap over te brengen. Wij komen alvast iets meer te weten over het leven van deze vreemde wetenschapper, hoewel de schrijver en tekenaar het zich veroorloofd heeft om enkele fictieve elementen aan zijn verhaal toe te voegen. Een aanrader voor de stripfanaat die iets meer diepgang wil in zijn stripverhalen.
PETER ROTTHIER --- maart 2019