Trollen van Troy 23
COMPLEET VERHAAL
Trollen van Troy 23
KLIK
voor andere strips van
Jean-Louis Mourier


KLIK
voor andere strips van
Christophe Arleston
TROLLEN VAN TROY 23
Ruw Talent!

Jean-Louis Mourier + Christophe Arleston
Uitgeverij L | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
Zoete koek
Al vele jaren schildert Jean-Louis Mourier voor diverse doeleinden (Franse verzamelboxen) parodieën op wereldberoemde schilderijen, maar dan met trollen als personages. Zelfs een zelfportret van Vincent van Gogh met afgesneden oor bestaat als trollenversie. Die schilderijen gaven Christophe Arleston inspiratie voor dit grappige verhaal vol knipogen naar beroemde kunstschilders en hun werk, bijvoorbeeld van Picasso, Leonardo Da Vinci, Vincent van Gigh, Edgar Degas, Katsushika Hokusai, Toulouse Lautrec en andere prominenten. Hun Trollen van Troy-versies zijn door prinses Petypoy van het steenrijke kalifaat Hogdad uitgenodigd om een schilderij te maken met trollen als thema. Haar vader biedt haar hand aan wie het mooiste schilderij maakt. Tegelijk organiseert de stad een wereldexpo om groots te kunnen uitpakken met haar allure. Met een magisch trucje wordt bijna het complete trollendorp overgebracht naar Hogdad waar ze zich aanvankelijk gedwee laten portretteren... tot de slimme Waha ontdekt hoe ze uit hun situatie kunnen raken.

Ja hoor, ook dit volstrekt pretentieloze album gaat er weer in als zoete koek. Zelfs voor wie de knipogen over de kunstenaars en historiek in de kunstwereld niet begrijpt (de titel Ruw Talent! verstopt trouwens de oorspronkelijke titel Art Brut, naar de gelijknamige kunststroming) blijft het een leesbaar en makkelijk te begrijpen verhaal. We denken dat Arleston hier veel meer pret aan beleeft dan aan de lang uitgesponnen cyclussen van de reeks rond Lanfeust. In complete verhalen per album bewijst hij hiermee dat hij nog steeds een belangrijke scenarist is met een geweldig goed gevoel voor humor. In Mourier vond hij dan ook een ideale sparring partner voor het visuele vertier. Samen met Arleston maakte hij ooit drie delen van Askell, de Waterwereld. Hij doet er al vele jaren over om een deel 4 te tekenen. Of dat er ooit van komt, kan ons al lang niet meer schelen, want eigenlijk krijgen we liever onze regelmatige dosis Trollen van Troy geserveerd.

Wat dit album helemaal af had kunnen maken, was een extra katern met daarin enkele van Mouriers trollenschilderijen bij elkaar verzameld. In 2012 werden die in het Frans al eens gebundeld in het mooie art book Mourierama met bijkomende voorstudies, potloodtekeningen, inktversies, gouacheschilderijen, aquarellen en computertekeningen. Een aanrader!
DAVID STEENHUYSE --- april 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: