Troje 4
LAATSTE DEEL
Troje 4
KLIK
voor andere strips van
Erion Ardisha Campanella


KLIK
voor andere strips van
Nicolas Jarry
TROJE 4
De Poorten van de Tartaros

Erion Ardisha Campanella + Nicolas Jarry
Daedalus | 56 p. | € 17,95 (HC)
Revenge revival
Troje? Een vierde album? Huh? Da's juist... Ergens hadden we die reeks nog steken, al was ze stilaan toch tussen de plooien van onze stripgeschiedenis verdwenen. We hebben zo'n donkerbruin vermoeden dat iemand bij uitgeverij Daedalus nog eens door wat oude spreadsheets aan het scrollen was en na meer dan vier jaar doorkreeg dat de reeks blijkbaar nooit afgewerkt was. We moesten dan ook diep in ons geheugen graven om ons de plot nog te herinneren, maar die was gelukkig snel terug.

Vergeet Homeros, vergeet Vergilius, het is Nicolas Jarry die het creatiefst aan de haal gaat met de archetypische helden. Niet dat hij de klassieke voorbeelden zomaar ter zijde schuift, want hij weet ook wel dat ze een te prominente plaats in ons collectief geheugen innemen. Jarry mixt in se verschillende oerverhalen door elkaar en maakt hier een vertelling van waarin vooral de goddelijke wraakgevoelens de dienst uitmaken. Zo treedt onder andere Kronos op de voorgrond die zoon Zeus een ultiem lesje wil leren, maar uiteindelijk in zijn eigen val trapt.

Terwijl we in vorige delen nog wat moesten wachten op de nakende eindstrijd, spat het bloed hier bij bakken van de pagina's. Hoewel we zelf niet vies zijn van een lekkere brok Griekse mythologie, maakt Jarry het ons niet gemakkelijk. Niet alleen duikelt hij een heel leger obscure figuranten op, uiteindelijk bleken we toch wel hard vast te hangen aan het origineel en hadden we wat moeite met de geheel eigen versie van de auteur. Zo is er bijvoorbeeld nergens sprake van het iconische paard van Troje, al moeten we eerlijkheidshalve toevoegen dat Homeros daar in zijn Ilias ook nergens over rept.

Tekenaar van dienst is nog steeds Erion Campanella Ardisha. De man is een fijne tekenaar, maar er is iets ondefinieerbaars in de portrettering van zijn figuren dat ons wat tegensteekt.

Soit, na vier lange jaren kunnen we eindelijk genieten van de afwikkeling van deze Trojaanse saga. Ondanks een overvloed aan lijken blijven we al bij al met een halfopen einde zitten. Maar met een scenarist aan het roer die de handen vol heeft met het fantasy-universum van Dwergen, Orks & Goblins en Elfen is het redelijk onwaarschijnlijk dat er nog een tweede cyclus zal volgen.
MARIO STABEL --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: