Tristan 17
COMPLEET VERHAAL
Tristan 17
KLIK
voor andere strips van
Jean Pleyers
TRISTAN 17
Het Proces van Gilles de Rais

Jean Pleyers + Néjib
Casterman | 56 p. | € 7,95 (SC)
Applaus en handen voor de ogen
En zo komt er een einde aan de lange haat-liefdeverhouding tussen de steenhouwer-architect Tristan Madoc en Gilles de Rais, kasteelheer, maarschalk van Frankrijk, connétable* en middeleeuwse serial killer van jonge knapen.

Gilles en Tristan gaan ver terug. Ze leren elkaar kennen in 1431 (album 1: Het Goud van de Dood) wanneer ze beiden betrokken zijn in een wanhopige poging om Jeanne D'Arc te redden van de brandstapel. Ze worden vrienden. Hun complexe relatie komt aan bod in vele albums waarbij Gilles zowel het leven redt van Tristan bij een belegering van de Villers, als hem naar het leven staat in een zwaardgevecht op leven en dood. Maar ze blijven vrienden, ondanks de zwarte rook die het kasteel van Gilles omringt als er weer eens een kind verdwenen is en ondanks het feit dat de vermoedens van Tristan hoe langer, hoe meer bevestigd worden.

In het nieuwste album krijgen we het relaas van de feiten die Gilles de Rais in 1440 voor het tribunaal in Nantes brachten. Het is een opsomming van zijn worsteling met de aanklacht om een pact met de duivel gesloten te hebben, zijn vrees voor ex-communicatie, maar ook de getuigenissen van zijn foute vrienden die hem mee aan de brandstapel praten, alsook de poging van zijn enige vriend Tristan die een laatste maal probeert hem te redden.

De Tunesische scenarist Néjib, die met dit album in het Nederlands debuteert, mengt op een geloofwaardige manier de historische feiten van het proces met de zoektocht van Tristan naar het wenend Mariabeeld. De afwisseling tussen de beide hoofdlijnen zorgt voor een aangename leeservaring en we hebben bijgeleerd.

Wat tekenaar Jean Pleyers betreft, hebben we een dubbel gevoel. Applaus zolang hij middeleeuwse landschappen, steden en stillevens tekent. Handen voor de ogen zodra hij beweging en/of emoties wil uitdrukken. Tenenkrullend.

Nu is een belangrijk personage in de reeks Tristan verdwenen. We kijken er echter naar uit om Tristan de late middeleeuwen verder te laten ontdekken, enigszins bevrijd van zijn machtige, maar verdorven vriend. Verras ons!

* Connétable = hoogste opperbevelhebber van het Franse leger, rechtstreeks onder het bevel van de Franse koning.
JOHAN DECLOEDT --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: