Toen 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Toen 1
KLIK
voor andere strips van
Jérôme Lereculey


KLIK
voor andere strips van
Yann
TOEN 1
Spits, de Bastaard

Jérôme Lereculey + Yann
Dark Dragon Books | 56 p. | € 8,95 (SC)
Show- en hartensteler
Het jonge meisje Spits behoort tot de prehistorische sabeltandclan. Haar vader is het stamhoofd en is ontzettend populair bij de vrouwtjes. Zelf is Spits een bastaardkind en dat wrijft de jaloerse vrouw van haar vader haar vaak onder de neus. Spits zou graag meer tijd met haar vader doorbrengen, maar hij speelt al spelletjes met andere meisjes. Met haar broertje beleeft ze avonturen in en rond het kamp van haar stam en behoedt ze haar clangenoten voor naderend gevaar door hen tijdig in te lichten... zolang ze het daarbij niet verpest. Wanneer ze eigenhandig een sabeltandtijger velt en haar vader diens kop op zijn eigen hoofd zet, gaan de poppen aan het dansen. Dat mag niet van de sjamaan.

Het prehistorische Toen, de nieuwe reeks van Jérôme Lereculey (Wollodrïn) en Yann (de huidige scenarist van Thorgal), verschijnt in het Frans bij Dupuis waar het in voorpublicatie in Spirou liep. Omdat oervrouwen nu eenmaal geen lingerie van Victoria's Secret of een ander merk droegen, lopen ze ook in de strip met ontbloot bovenstuk rond. Voor het jonge publiek van Spirou werd er bij de voorpublicatie creatief omgesprongen met censuurbalkjes, bijvoorbeeld met bijgetekende post-itjes.

Yann houdt er inderdaad wat stoute humor op na, maar in de eerste plaats leest het als een zeer geestige vertelling met leuke vondsten. Spits steelt de show en je hart. Enkel haar broertje neemt haar ernstig terwijl ze wil meetellen in de ogen van haar vader. Maar hij doet zijn best. Haar familie en kennissen hebben zo hun eigen zorgen en zaakjes te regelen. Alle elementjes komen vlot samen zonder dat ze elkaar in de weg lopen. Het is al een tijd geleden dat we een komische strip van Yann zo geslaagd vonden.

Lereculey tekent wat losser dan in zijn vorige strips. Hij speelt nu nog beter expressies uit door de kracht van de overdrijving zonder het te ver te drijven. De personages acteren guitig en schattig. Na enkele pagina's ben je helemaal gewonnen voor Spits. Al die blote borsten neem je er dan maar voor lief bij.
DAVID STEENHUYSE --- november 2019