Tinderstruck!
CARTOONBUNDEL
Tinderstruck!
KLIK
voor andere strips van
Kim Duchateau
TINDERSTRUCK!
Liefde in Tijden van Hashtags

Kim Duchateau
Matsuoka | 200 p. | € 19,99 (SC)
Verzuchting
Op onze site zal je niet veel besprekingen van cartoonbundels terugvinden. Ze laten zich moeilijk bespreken, vinden we, door een gebrek aan verhaal. We vinden cartoons ook beter gedijen in kranten en tijdschriften of op websites. Op papier, met tientallen cartoons per honderd gram, gaan grappen vaak verloren omdat de actualiteitswaarde erachter geluwd is. Er is niets zo ergerlijk als een cartoon waarbij een extra lijntje uitleg de grap moet verklaren in de juiste context. En dan is er nog het simpele onderscheid dat je er gewoon mee kan lachen of niet. Daar is niets spannends of noemenswaardigs aan.

Geef ons maar een thematische selectie cartoons zonder nadrukkelijke actualiteit. Tinderstruck! bundelt een van de meest universele thema's: liefde, en ook wel seks, relaties, daten in tijden van Tinder, #metoo, sociale media en doorgedreven politieke correctheid. Dan blijken de cartoons van Kim Duchateau in al hun surrealisme, absurdisme en milde gewaagdheid toch een aangename verzuchting te zijn.

In dit album schuilen tientallen aanleidingen voor mensen (M/V/X) van allerlei slag en soort om zich verbouwereerd te kunnen voelen. Laat hen maar en luister niet naar dat geroeptoeter. Wat telt, is de oprechte lach. En ons gevoel voor humor dicteert dat we nog graag lachen met seksmoppen, dominante vrouwen en schriele ventjes, domme blondjes en macho-idioten en allerlei vleeswaren, al dan niet met afwijkingen. De cartoons worden volgens negen ernstig gepresenteerde themaatjes bij elkaar gebracht, van "wat zou je moeder hiervan vinden?" over kinderen tot de dood. Op het eind vind je nog tien tips om je relatie spannend te houden. Ook die tips hebben nog een leerzame benadering.

Een mooi extraatje is de tekenstijl van Kim. Je haalt zijn werk er zo uit. Leuke figuurtjes, aantrekkelijk kleurenpalet en hij is iemand die met zorg de juiste expressies hanteert. Hij denkt net zo goed in pientere teksten als in heldere beelden. Moge Tinderstruck! slechts het begin zijn van een verdere archivering van zijn cartoons die her en der gepubliceerd worden.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019