Tijd voor Liefde
COMPLEET VERHAAL
SLOT VAN VIERDELIGE AUTOBIOGRAFISCHE ROMANBEWERKING
Tijd voor Liefde
KLIK
voor andere strips van
Morgann Tanco


KLIK
voor andere strips van
Éric Stoffel

KLIK

voor andere strips van
Serge Scotto
TIJD VOOR GEHEIMEN
Morgann Tanco + Serge Scotto / Éric Stoffel naar de roman van Marcel Pagnol
Saga Uitgaven | 96 p. | € 24,95 (HC)
Vlinders boven de Aubagne
Met een verhaal over Marcel Pagnols amoureuze zielenroerselen sluit het biografische gedeelte van de Pagnol-stripcollectie af. Alle hoekstenen van het opgroeiende, jeugdige bestaan kwamen al aan bod: het ravotten in de ruige natuur, de avontuurlijke uitjes met de vader, de huiselijke warmte waar de moeder voor zorgt en schoolse deugnieterijen. Enkel verliefdheid dook nog niet op, maar die is uiteraard wel aanwezig. In Tijd voor Liefde staan twee meiden centraal. De eerste is geïnteresseerd in de jonge Marcel, maar de jonge puber heeft het nog wat moeilijk om die signalen op te vangen en te interpreteren. Wat later raakt hij geïntrigeerd door een ander meisje: een juffer van het manipulatieve type.

Andermaal hetzelfde recept: jeugdherinneringen op smaak gebracht door Pagnols bijtende zelfspot. De schrijver was niet te beroerd om neer te pennen hoe hij letterlijk en figuurlijk door het stof kroop in die periode. Serge Scotto en Éric Stoffel selecteerden deze scènes uiteraard voor hun stripscenario en zo mogen Morgann Tanco en inkleurster Sandrine Cordurié alweer een heerlijke passage verbeelden. Het moet ons nogmaals van het hart, de albums uit het biografische luik van de Pagnol-collectie halen een grafische warmte naar boven die als maatwerk bij de sfeer horen. Zelfrelativering en humor zijn terug te vinden in zowel grote gebaren als subtiele mimiek. Heerlijk!

Dat met Tijd voor Liefde het biografisch luik van de Pagnol-collectie ten einde komt, wil geenszins zeggen dat de hele collectie afgewerkt is. Integendeel, Saga Uitgaven heeft nog heel wat niet-biografische Pagnol-verstrippingen uit te geven, zoals bijvoorbeeld het tweede deel van Jean van Florette dat in het najaar wordt verwacht. In deze Tijd voor Liefde zie je trouwens de eerste sporen van Marcel Pagnols ontluikende schrijverstalent. Een man die liefdesbrieven op bestelling kan schrijven, schiep vast nog heel wat moois dat als strip uit te geven valt.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- april 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: