The Kong Crew 1
COMPLEET VERHAAL
The Kong Crew 1
KLIK
voor andere strips van
Éric Hérenguel
THE KONG CREW 1
Éric Hérenguel
Dark Dragon Books | 56 p. | € 19,95 (HC)
Topvertier
1947. Manhattan, New York, is al veertien jaar een spookstad. Het hele eiland werd geëvacueerd na de overwinning van King Kong. De aap haalde het van het Amerikaanse leger. Sindsdien mag er niemand meer in de verboden zone. Het elitevliegtuigeskader The Kong Crew bewaakt nauwlettend het hele gebied. Maar vandaag is alles anders: militairen willen een atoombom op de stad gooien om die verdomde aap eindelijk te vernietigen. Aan de andere kant ijveren natuuractivisten, geruggensteund door de vrouw van president Truman, om van het gebied voor eens en altijd een reservaat te maken voor de beroemde Kong. Intussen is een watervliegtuigje met daarin de bioloog Jonas Parker en de journalist Irvin Stone het gebied binnengedrongen. The Kong Crew wordt erop uitgestuurd om hen het leven te redden.

Het is onbegrijpelijk dat The Kong Crew in Frankrijk niet werd uitgegeven door een gerenommeerde uitgeverij. Toegegeven, de strip is één groot anachronisme binnen het huidige uitgeeflandschap. Meer nog, The Kong Crew is alles wat niet hip is. Het is de ultieme kitschstrip met pure actiehelden (de goede én de slechte), de bimbo en het ultieme kwaad vermomd als een aap met elf ton spieren. Terzelfdertijd houdt The Kong Crew er een vermakelijke humor op na door zich voortdurend te relativeren. Zo heeft de superheld een charismatische... teckel als sidekick. Ook de teksten met in elke dialoog het kernwoord vetjes gedrukt, als waren we Amerikaanse comicnerds, zijn er ironisch net over. En hoe bizar de insteek ook is, houdt de plot steek.

De Fransman Éric Hérenguel, die ook het scenario schreef, komt hier echt verrassend sterk uit de hoek. Dit is Top Gun, Jurassic Park en King Kong in een geweldig ironisch retrojasje. Ook de tekeningen zijn af. Je merkt aan alles dat Hérenguel in dit project zijn hart en ziel heeft gestoken. Dit is de beste Hérenguel ooit!

The Kong Crew is heerlijke kitsch, machtige camp en een ronduit geweldige strip. Topamusement.
WOUTER PORTEMAN --- oktober 2019