Tanguy en Laverdure 30
COMPLEET VERHAAL
Tanguy en Laverdure 30
KLIK
voor andere strips van
Yvan Fernandez

KLIK

voor andere strips van
Jean-Claude Laidin
TANGUY EN LAVERDURE 30
De Derde Factor

Yvan Fernandez + Jean-Claude Laidin
Arboris | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
Komisch duo
Sinds 2002 zijn er in het Frans zeven albums van Tanguy en Laverdure verschenen waarvan de laatste twee delen in 2018. Uitgeverij Arboris brengt nu het vijfde album (nummer 30 in de reeks) uit in het Nederlands. Hiermee komt ook een einde aan de verhalen van scenarist Jean-Claude Laidin. Hoewel de avonturen zich hoog in de wolken afspelen, vinden we zijn scenario's geen hoogvliegers.

De Derde Factor is niet zijn minste verhaal, de Franse piloten doen mee aan een grote oefening, genaamd Red Flag, in de Verenigde Staten. In de lucht verdwijnt een toestel en later raakt er een beschadigd door een aanval van buitenaf. De Franse afvaardiging verdenkt de Amerikaanse gastheer van minder frisse bedoelingen en dat brengt spanningen met zich mee.

Tot ongeveer halverwege het verhaal is het vooral genieten van de gedetailleerde tekeningen van Yvan Fernandez en minder van het verhaal. Het wordt pas interessant wanneer kolonel Buck Danny ten tonele verschijnt en zijn Europese vrienden komt helpen. Waar Danny is zijn de schaduwen van Tumbler en Tuckson dichtbij. De rol van Jerry Tumbler blijft beperkt tot die van chauffeur, maar Sonny Tuckson en Ernest Laverdure vormen een komisch duo die verbaal en fysiek niet voor elkaar onderdoen. Gelukkig blijven de flauwe grappen over bananenschillen en verfblikken ons bespaard. Beiden heren zijn het hoogtepunt van deze Tanguy en Laverdure.

Het uitgangspunt van scenarist Laidin is goed gevonden, maar hier had veel meer ingezeten dat goed genoeg kon zijn voor meerdere albums. Nu is het einde tamelijk ongeloofwaardig en komt het over alsof hij enkele bladzijden tekort komt en daarom te veel toevalligheden opvoeren.

Al met al is De Derde Factor best een degelijk album dankzij de tekeningen van Fernandez en de samenwerking tussen de twee stripmonumenten uit de stripluchtvaart. Geestelijek vader Jean-Michel Charlier heeft de helden uit Buck Danny en Tanguy en Laverdure wel vaker een kleine bijrol in elkaars verhaal laten spelen, maar nog niet eerder zo prominent. Een samenwerking die wij alleen maar toejuichen omdat het de verhaallijn ten goede komt. Overigens hebben Danny, Tumbler en Tuckson ook een cameo in Angel Wings deel 2, die intussen zelf uitgroeide tot een absolute hoogvlieger. Rechtsonder op bladzijde 39 zijn zij aandachtige toeschouwers tijdens het concert van Jinx Falkenburg.

Hopelijk kunnen we snel inchecken voor de volgende vlucht van Tanguy en Laverdure.
DAI HEINEN --- maart 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: