De Ware Wereld van Suster en Wiebke 2
COMPLEET VERHAAL
De Ware Wereld van Suster en Wiebke 2
KLIK
voor andere strips van
Tom Bouden
DE WARE WERELD VAN SUSTER EN WIEBKE 2
Het Dertigersdipje

Tom Bouden
Borgerhoff & Lamberigts | 32 p. | € 19,99 (HC)
Aanstekelijk
Wanneer de naam Tom Bouden valt, trekt menig stripliefhebber de wenkbrauwen op. Deze geroutineerde auteur heeft toch En Daarmee Basta!, Boelie en Kroepie Boemboem, de revival van De Lustige Kapoentjes en een deel van het tekenwerk van F.C. De Kampioenen op zijn palmares? Inderdaad. En hij is tevens verantwoordelijk voor het opmerkelijke en gesmaakte Flikkerzicht waarin wordt gelachen met de gewoontes en manieren van een homokoppel. Verfrissende zelfrelativering van hoog niveau. In de jaren 1990 dook deze strip voor het eerst op in kranten en tijdschriften van de LGBT-gemeenschap en ondertussen verschijnt Boudens werk in het Duitse Queer & Freshmen, het Britse DNA Magazine en het Nederlandse Gay & Night. Niet slecht voor iemand die ervan verdacht wordt zijn talent te versmijten door mee te werken aan zogenaamde waspoederstrips.

Het Dertigersdipje is het tweede album dat Bouden maakt met Suster en Wiebke in de hoofdrol en men hoeft geen expert te zijn om te zien welke reeks hij parodieert. Stel dat Suske en Wiske, tante Sidonia, Lambik en Jerom twintig jaar ouder én mensen van vlees en bloed waren, hoe zou het er dan aan toegaan, vroeg hij zich af. Realistisch zou volgens ons zijn dat Willy Vandersteens helden uitgeblust in een zetel hangen, maar Bouden heeft meer inspiratie. Suske en Wiske worstelen met een midlifecrisis en Lambik heeft een relatie met een vluchteling. Zulke zaken.

Al wordt er flink geouwehoerd, toch zit er vaart in Het Dertigersdipje en er kan zeker ook gelachen worden. De humor is onderbroekenlol van het niveau van De Slimste Mens en dat mag je een gemiste kans noemen. Bouden vermijdt handig dat het ondermaats of ordinair wordt. Deze auteur heeft opgelet in de F.C. De Kampioenen-klas en kent de knepen van het vak. Zijn parodie is geen minderwaardig product geworden. Ongetwijfeld heeft hij zelf zitten kirren van de pret terwijl hij aan het tekenen was en dat werkt aanstekelijk. Om de hele mikmak nog feestelijker te maken, verstopte hij op elke pagina verwijzingen naar de echte Suske en Wiske-albums. Wie op zoek gaat naar alle referenties, beleeft extra plezier.

Deze Suster en Wiebke is zoals een aflevering van het eerste seizoen van F.C. De Kampioenen toen men nog geloofde dat dit best weleens het grappigste kon zijn dat Vlaanderen in jaren op tv had gezien. Het Dertigersdipje is amusement voor de liefhebber van het genre. Niet minder en zeker niet meer.
FLO VAN DIJCK --- september 2019