Suske en Wiske 349
COMPLEET VERHAAL
Suske en Wiske 349
KLIK
voor andere strips van
Luc Morjaeu


KLIK
voor andere strips van
Peter Van Gucht
SUSKE EN WISKE 349
Het Lekkere Lab

Luc Morjaeu + Peter Van Gucht
Standaard Uitgeverij | 48 p. | € 5,99 (SC)
Lekkere hap
We hadden in juni graag een bespreking geschreven van het vorige album, De Wrede Wensput, omdat we daar heel enthousiast over waren. Maar net voor een vermoeiende reis hebben we dat abum verloren gelegd en kwam het er niet meer van. Dat album hebben we nog steeds niet teruggevonden trouwens. Niet getreurd, Het Lekkere Lab, het nieuwste avontuur van onze vrienden, is ook weer een lekkere hap met voor elk wat wils.

Tante Sidonia erft van haar groottante Hildegonde Van Stiefrijcke drie geiten. Die gehoornde dames leveren melk en daar kan je kaas van maken. Professor Barabas mag er als eerste van proeven. Hij lijdt net aan een zware depressie omdat zijn uitvindingen al te veel misbruikt worden voor geldgewin of oorlog. De kaas smaakt hem, maar er ontbreekt iets. Een dag later experimenteert hij opgemonterd en wel met de essentie van voeding. Zijn product smaakt overheerlijk, maar het ziet er niet uit. Wiske stelt hem voor om het te presenteren als wolkjes zoals in hun buitenaardse avontuur De Wolkeneters. Barabas' revolutionaire uitvinding wordt een gastronomische treffer in een nieuw restaurant waarvoor onze vrienden de handen in elkaar slaan, maar ook dit wekt kwaadwilligheid.

Een knipoog naar een vroeger album, Jerom als Obelix die boodschappen doet in het verleden, martellasagne, een fluks verteltempo vol grapjes over moderne fenomenen, toffe woordspelingen en een gestileerde lijnvoering die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Welja, wij klagen niet over de aanpak van Suske en Wiske door Luc Morjaeu en Peter Van Gucht. Voor ons mag het gerust nog scherper en stouter, en sommige verhalen vinden we weleens te kinderachtig, maar we beseffen tegelijk dat de reeks sowieso niet voor veertigplussers is bedoeld. We gaan dan ook niet aan de zijlijn staan tieren dat het vroeger beter was. Het was gewoon anders.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: