|
KLIK
voor andere strips van
Philippe Pelaez |
|
|
EEN STUKJE SPINAZIETAART 1
Lieve Groeten uit Machy
Javier
Sánchez Casado + Philippe Pelaez
Casterman | 48 p. | € 13,95 (HC) |
Licht
verteerbaar |
Marie-Madeleine
Madac Miremont staat er al een tijdje alleen voor: geen man
meer in zicht en acht bloedjes van kinderen te onderhouden.
Geen sinecure zoiets... Om het hoofd boven water te houden,
maakt ze spinazietaart die ze verkoopt op de lokale markt,
maar de smaakpapillen van de locals moeten er niet al te veel
van weten. Als de DHL-koerier verkeerdelijk een pakketje uit
Senegal bij haar aflevert, moet de oven plots wel overuren
draaien. Als korte inhoud moet dit volstaan, anders geven
we al te veel van de nogal voorspelbare clou weg. Net zoals
bij een willekeurig Jommeke-verhaal verklappen achterflap
en covertekening voor de geoefende striplezer eigenlijk al
veel te veel.
Scenarist Philippe Pelaez heeft een verhaal
geschreven dat de sfeer van Mooie Zomers oproept,
maar terwijl Zidrou van een niemendalletje
een topstrip weet te maken, is de missie van Pelaez in dit
eerste deel maar gedeeltelijk geslaagd. Franse recensies wijzen
nogal eens op een hoge dosis woordspelingen in het verhaal,
maar die lijken jammer genoeg bij de vertaling grotendeels
verloren gegaan. Aanvankelijk vroegen we ons ook af wat er
in het aangekondigde tweede deel nog zou kunnen gebeuren,
aangezien het verhaal een al bij al bevredigend einde kent.
Maar dan ontdekten we bij een tweede lezing dat de auteur
kwistig rondgestrooid heeft met de weckpot losse draadjes.
En zo bleef dit album uiteindelijk toch beter in onze memorie
hangen dan we eerst verwacht hadden, als was het zo'n spinazievezel
die een plaatsje tussen je snij- en je hoektand heeft veroverd
en niet van plan is om daar zonder slag, stoot of tandenstoker
te vertrekken.
We beschouwen dit eerste deel dan ook als een gesmaakte, maar
snel verteerde kennismaking met een warme familie, sfeervol
in beeld gebracht door Javier Sánchez Casado.
Bij de volgende quiche van mevrouw Miremont zullen we definitef
bepalen of haar gerecht thuishoort in het klassieke kookboek
van de Boerinnenbond, in het standaardwerk DedikkevanDam
of in het laatste nieuwe elitaire blasévehikel van
het sterrenchefsnoepje van de maand. |
MARIO STABEL --- maart 2019 |
|