Een Stukje Spinazietaart 1
COMPLEET VERHAAL
Een Stukje Spinazietaart 1
KLIK
voor andere strips van
Philippe Pelaez
EEN STUKJE SPINAZIETAART 1
Lieve Groeten uit Machy

Javier Sánchez Casado + Philippe Pelaez
Casterman | 48 p. | € 13,95 (HC)
Licht verteerbaar
Marie-Madeleine Madac Miremont staat er al een tijdje alleen voor: geen man meer in zicht en acht bloedjes van kinderen te onderhouden. Geen sinecure zoiets... Om het hoofd boven water te houden, maakt ze spinazietaart die ze verkoopt op de lokale markt, maar de smaakpapillen van de locals moeten er niet al te veel van weten. Als de DHL-koerier verkeerdelijk een pakketje uit Senegal bij haar aflevert, moet de oven plots wel overuren draaien. Als korte inhoud moet dit volstaan, anders geven we al te veel van de nogal voorspelbare clou weg. Net zoals bij een willekeurig Jommeke-verhaal verklappen achterflap en covertekening voor de geoefende striplezer eigenlijk al veel te veel.

Scenarist Philippe Pelaez heeft een verhaal geschreven dat de sfeer van Mooie Zomers oproept, maar terwijl Zidrou van een niemendalletje een topstrip weet te maken, is de missie van Pelaez in dit eerste deel maar gedeeltelijk geslaagd. Franse recensies wijzen nogal eens op een hoge dosis woordspelingen in het verhaal, maar die lijken jammer genoeg bij de vertaling grotendeels verloren gegaan. Aanvankelijk vroegen we ons ook af wat er in het aangekondigde tweede deel nog zou kunnen gebeuren, aangezien het verhaal een al bij al bevredigend einde kent. Maar dan ontdekten we bij een tweede lezing dat de auteur kwistig rondgestrooid heeft met de weckpot losse draadjes. En zo bleef dit album uiteindelijk toch beter in onze memorie hangen dan we eerst verwacht hadden, als was het zo'n spinazievezel die een plaatsje tussen je snij- en je hoektand heeft veroverd en niet van plan is om daar zonder slag, stoot of tandenstoker te vertrekken.

We beschouwen dit eerste deel dan ook als een gesmaakte, maar snel verteerde kennismaking met een warme familie, sfeervol in beeld gebracht door Javier Sánchez Casado. Bij de volgende quiche van mevrouw Miremont zullen we definitef bepalen of haar gerecht thuishoort in het klassieke kookboek van de Boerinnenbond, in het standaardwerk DedikkevanDam of in het laatste nieuwe elitaire blasévehikel van het sterrenchefsnoepje van de maand.
MARIO STABEL --- maart 2019