Strange Fruit
COMPLEET VERHAAL
Strange Fruit
KLIK
voor andere strips van
J.G. Jones


KLIK
voor andere strips van
Mark Waid
STRANGE FRUIT
J.G. Jones + Mark Waid / J.G. Jones
Dark Dragon Books | 120 p. | € 24,95 (HC)
Net niet fundamenteel genoeg
Deze gebundelde miniserie van J.G. Jones (Before Watchmen, Wanted, Wonder Woman: De Hiketeia, Final Crisis) en Mark Waid (die voor Nederlander Minck Oosterveer nog The Unknown heeft geschreven) verscheen in 2015 in het Engels. Het verhaal speelt zich af in een dorpje in de Amerikaanse staat Mississippi. Bij de grote overstroming van 1927 treden rivieren buiten hun oevers, breken de dijken en raken ook sociale en raciale spanningen verhit. Op een hoogtepunt, waarbij Ku Klux Klan-plunjes worden aangetrokken, stort een ruimtetuigje neer en stapt een superman het verhaal binnen die de inwoners van het dorpje komt helpen... een zwarte superman. Lang niet iedereen is van die vreemde, zwijgzame snuiter gediend. Die vijandige houding en hoe andere zwarten worden behandeld in deze maalstroom van naderend onheil en dodelijke misverstanden, doen hem in flarden denken aan de vermoedelijke reden waarom hij zijn eigen planeet ontvluchtte.

Strange Fruit, naar het liedje van Billie Holiday, een zwarte zangeres, weekte in de Verenigde Staten wat controverse los, onder meer omdat net twee blanken een verhaal vertellen over racisme. Het had zijn hevige voor- en tegenstanders. Wie Strange Fruit nog niet kon lezen omdat het niet vertaald was, kan zich nu zelf een mening vormen.

Het leest wat warrig, ten eerste omdat we niet met zekerheid te weten komen wie die alien is en waarom hij op onze aardbol terechtkwam. Maar ook de chaotische situatie van de overstroming resulteert in een opeenvolging van net niet voldoende uitgewerkte (neven)intriges door een teveel aan personages om werkelijk te beklijven. Hier had meer ingezeten. Het basisidee en de beschreven omstandigheden leken nochtans ideaal uitgestippeld om er een knaller van te maken.

We onthouden weliswaar graag de zeer sterke eerste helft met het uitzetten van de zwart-wittegenstellingen, het opdrijven van de spanning en het mysterie. Mochten Mark Waid en J.G. Jones eventueel dubbel zoveel pagina's voor het tweede gedeelte uitgetrokken hebben, dan zou het misschien een fundamentelere strip opgeleverd hebben. Buiten kijf staan de uitmuntend geschilderde pagina's. De figuren lijken wel nageschilderde foto's, maar nog wel met een ziel en met geloofwaardig uitgewerkte, primaire emoties als angst, woede en vertwijfeling. Het decor en de situering lijken ons adequaat gedocumenteerd naar historische bronnen. Vormelijk een topper, inhoudelijk net niet.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019