Stonehenge 1
Stonehenge 1
KLIK
voor andere strips van
Eric Corbeyran
STONEHENGE 1
Erin

Ugo Pinson + Eric Corbeyran
INdruk | 56 p. | € 17,95 (HC)
Moeilijkdoenerij
In de proloog worden druïden die een ceremonie uitvoeren tussen de wereldberoemde stenen van Stonehenge afgeslacht door Keltische krijgers. Daardoor krijgen de Kelten een bolronde steen met gegraveerde telens in handen. Enkele eeuwen later, in het jaar 446, betrapt een christelijke gezant uit Rome in een Brits klooster een jonge monnik op het bezit van verboden manuscripten die hij aan het overschrijven was. Die manuscripten zijn niet conform de Roomse doctrine en wie ermee te maken heeft, wordt gestraft. Broeder Ninian wordt hardhandig in een kerker opgesloten. Na een ondervraging ziet het er niet best uit voor hem. Zijn beste vriend Kadog bevrijdt hem en samen gaan ze op de loop. Omdat de cipiers werden gedood, zet de Romeinse delegatie de achtervolging in. Uiteindelijk vallen er maskers — een tweede keer is dat héél verrassend — en kruist het pad van Ninian dat van een stokoude man, een van de grootste druïden aller tijden, die een queeste onderneemt naar een machtig zwaard, gesmeed door de goden, om de Keltische clans te verenigen.

Toegegeven, de eerste lezing van het album gaf ons niet zo'n goede indruk. Veel moeilijkdoenerij bij verscheidene partijen met verschillende doelen en geschilderde platen die aan duidelijkheid te wensen overlaten. Een waardering voor de tekeningen is een kwestie van smaak. Wij hebben al beter gezien. Hoe dan ook past het kleurenpalet wel bij de sombere vertelling.

Dankzij een tweede en grondigere lezing konden we de gebeurtenissen beter aan elkaar knopen. Het verrassende einde nodigt je daar ook wel voor uit en het biedt de noodzakelijke wens om deel 2 te willen lezen. Het zal toch van dat vervolg afhangen of we deze reeks zullen blijven volgen. Uit de nalatenschap van Medusa denken we dat er nog een paar andere, betere reeksen te voltooien zijn in plaats van wellicht makkelijk te vergeten nieuwe reeksjes te lanceren.
DAVID STEENHUYSE --- juli 2019