Sting 1
KORTVERHALEN
Sting 1
KLIK
voor andere strips van
Mark van Herpen
STING 1
Familiegeheimen

Mark van Herpen
Syndikaat | 48 p. | € 8,95 (SC)
Streepje voor
Over het eerste album van Mark van Herpens Hotel Nevelzicht bij Strip2000 hadden we opgemerkt dat die strip de enige van alle humoristische reeksen in Eppo was die de traditie van het oorspronkelijke striptijdschrift het best had begrepen. Een opiniepeiling bij de lezers van Eppo maakte uiteindelijk een einde aan de reeks. Dat lot was ook Sting beschoren na amper enkele verhaaltjes die geen compleet album konden opleveren. Het vervelende aan een democratie is dat een meerderheid het soms vergalt voor een minderheid (of vice versa).

Maar genoeg over politiek. Mark van Herpen zorgde voor een extra verhaal zodat een eerste album bij Syndikaat kon uitgegeven worden. We maken kennis met de familie Cane die een geheim deelt. Zij waren van vader op zoon de superheld Sting. Nu leven opa Abe (een knipoog naar Stan Lee), zoon Clarence en diens kinderen Dean en Ginger teruggetrokken in een vuurtoren met een afgesloten grot eronder. Sting vertoont zich al jaren niet meer na de dood van Clarence' vrouw. Hij wordt nu uitgedaagd door De Bugbeater. Clarence kan niets anders doen dan zijn plunje weer aan te trekken en door de straten te scheuren met zijn blitse bolide. Intussen onthulde opa het geheim van Sting aan Dean en Ginger. In een later verhaal wordt Clarence bijgestaan door Dean alias Sting-Boy, maar Dean speelt eigenlijk liever games en er is geen grootse superheld aan hem verloren gegaan. De werkelijke toekomst van het Sting-geslacht ligt bij Ginger die én de wil én de kwaliteiten heeft om een goede Sting te zijn. Maar die vader-zoontraditie, hé!

Met veel zin voor parodie, hommage en ernst pakt Mark van Herpen deze coole superheldenstrip aan. Dat levert humor en spanning op met een achtergrondverhaal dat steek houdt. Voor de teksten wordt hij geholpen door Kenny Rubenis (Dating for Geeks). Dankzij Mark van Herpens sterktes en Rubenis' geeky kennis ter zake raken ze alle superheldenclichés met gemak aan en laten ze die op tijd weer los om met een eigen productie te kunnen standhouden.

De paginalay-out is een plus met soms een zwarte bladspiegel die de sfeer bepaalt of groot uitgewerkte prenten op momenten dat de spanning opgedreven wordt. Mooie inkleuring ook. Dat karretje van Sting is lekker vintage. En een tekenaar die nog rasters aanbrengt in zijn tekeningen, ook al zijn die digitaal, heeft bij ons sowieso een streepje voor.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019