Sprietje
COMPLEET VERHAAL
Sprietje
KLIK
voor andere strips van
Federico Bertolucci


KLIK
voor andere strips van
Frédéric Brrémaud
SPRIETJE
Federico Bertolucci + Frédéric Brrémaud
Dark Dragon Books | 192 p. | € 34,95 (HC)
Een valse trage
Een reusachtige brand. Het bos staat in lichterlaaie. Een tenger meisje klimt haastig over een grote muur. Ze valt. Bladeren breken haar val. Ze is maar eventjes ontsnapt aan die brandende hel. Gelukkig merkt ze een smalle doorgang in de grond op. Ze heeft geen andere keus om daar erin te kruipen. Het licht gaat uit voor haar. De volgende dag komt ze versuft wakker in een nieuwe wereld. Allerlei magische fantasiewezentjes staan rond haar hangmat. Ze zijn lief, schattig en vragen maar raak. Het meisje wil dolgraag antwoorden, maar ze is haar geheugen kwijt. Het kleine volkje noemt haar dan maar Sprietje. Al snel wordt ze opgenomen in de warme wereld van de wezentjes. Ze voelt zich er goed, maar plots komt de wijze oude heks op bezoek naar het dorp. Ze ziet Sprietje en schrikt. Iedereen moet het dorp verlaten. Dat meisje zal de horde schaduwjagers lokken. En wie weet wat er dan gebeurt?!

We hebben heel lang uitgekeken naar de vertaling van deze strip. Al jaren zijn we fan van het geweldige Love, de tekstloze dierenfabels van het duo Federico Bertolucci en Frédéric Brrémaud. Sprietje moest en is hun Franse doorbraak naar het brede publiek geworden. Zo mochten ze al de prijs voor beste Jeugdstrip van Angoulême 2018 op hun palmares schrijven. Vandaag is het tweeluik in een prachtige integrale met schetsdossier uitgegeven. Eindelijk.

Scenarist Brémaud begint echter heel voorzichtig en durft nauwelijks de platgetreden paden te verlaten. Frnk, Satania, Jommeke, Suske en Wiske,... we kunnen de strips niet tellen waarin een held via een ondergrondse tunnel in een vreemde wereld terechtkomt. Voeg daarbij een lange aanloop vol verwijzingen naar Sneeuwwitje, Bone en pratende diertjes en we begonnen al te vrezen dat we onze lat te hoog hebben gelegd. Maar na een kwart van de bundeling komt het verhaal gelukkig onder stoom om niet meer te stoppen. Sprietje eindigt uiteindelijk verrassend en toch weer niet. Bij het herlezen merk je dat de trage aanloop een prachtige metafoor is. Uiteindelijk toch knap gevonden.

Ook Bertolucci begint braaf, maar na wat opwarmpagina's gaat ook hij helemaal los. Het kleine volkje, de schaduwjagers en de bijhorende dierenwereld worden steeds origineler en vinniger, maar vooral met zijn bladspiegel scoort de Italiaan. Elke bladzijde is één grote tekening waar hij heel precies een aantal prentjes in ophangt. Hij doet dat zo rigoreus dat het leesritme er alleen maar door versterkt wordt. Zijn tekeningen, hoe groots en machtig ook, zijn volledig ten dienste van het verhaal. Het is pas als je op een paar tekstloze pagina's botst dat de grote achtergrondplaten opvallen. En eenmaal je die ziet, val je helemaal in katzwijm voor zijn talent. Een grote meneer. Sprietje werd volledig digitaal getekend op een Wacom Cintiq. Niets mis mee, maar net daarom is het wel jammer dat er gekozen is voor een te fletse inkleuring die de clair-obscur benadering in de schaduw zet. De strip verdiende op dat vlak meer directheid en passie.

Sprietje is een ronduit belachelijke naam voor een stripheld, maar ook dit klopt weer eenmaal je de laatste pagina hebt gelezen. Absoluut hebbedingetje van een duo dat nog maar eens bevestigt!
WOUTER PORTEMAN --- juni 2019