Spaghetti Bros 2
DEEL 2 VAN VIERDELIGE REEKS
Spaghetti Bros 2
KLIK
voor andere strips van
Domingo Mandrafina


KLIK
voor andere strips van
Carlos Trillo
SPAGHETTI BROS 2
Domingo Mandrafina + Carlos Trillo
Prestige | 196 p. | € 20,55 (HC)
Familiegeheimen
"Het komt voor in de beste families. Het komt vaak voor, voor je het weet. En het
past in de beste tradities. Je bent gek voor je erom weent", zong Noordkaap ooit. Niets nieuws onder de zon dus. En toch zijn de familieroerselen van de Centobucchi's nogal speciaal. Amerigo Centobucchi is de oudste van deze Amerikaans-Italiaanse immigrantenfamilie. Hij heeft zijn schaapjes op het droge. Dat kan ook moeilijk anders als stamvader van de New Yorkse maffia begin jaren 1900. Zijn tegenstanders heeft hij nagenoeg onder de knoet. Maar wat zijn geliefde broers en zussen doen, kan hij niet controleren. Ze kozen immers allemaal een ander pad in het waarmaken van hun Amerikaanse droom. De jongste, Antonio, is politieman geworden. De andere, Francesco, is zelfs priester geworden. Hun zus Caterina verleidt iedereen als actrice in zwoele, stille films. Om nog maar van haar naaktfoto's te zwijgen. Schande! Gelukkig hoeft zijn allerliefste mama zaliger dit niet mee te maken. Gelukkig is er nog zijn geliefde zusje, Carmela. Als jonge weduwe heeft ze het niet gemakkelijk, maar wat Amerigo niet weet, is dat het bescheiden huissloofje 's nachts transformeert in een koele huurmoordenares die bovendien het bed deelt met Amerigo's grootste rivaal. En eerlijk, dit is nog maar het topje van de ijsberg aan familiegeheimen. Nergens wordt het spannender dan thuis bij de Centobucchi's.

Dat hebben we allemaal te danken aan wijlen Carlos Trillo. Begin jaren 1990 schreef de Argentijn tal van kortverhaaltjes over de immigrantenfamilie. Deze worden nu gebundeld in vier integrales. En zoals het hoort, eindigt elke vertelde anekdote met een geweldige twist. Bijna nergens wordt het cynisch, bijna nergens wordt het melig, maar altijd is het dramatisch grappig. Het is altijd wel groen lachen voor één familielid. Hoe ver de leefwereld van de Centobucchi's ook van ons afstaat, je raakt direct verknocht aan elk familielid. Knap schrijverswerk. Als leuk extraatje kreeg elk hoofdstukje een titel mee die verwijst naar een beroemde (gangster)film.

Tekenaar van dit atypische maffiaepos is de ons onbekende Domingo Mandrafina. Trillo's landgenoot balanceert tussen de Italiaanse fumettistijl van Julia of Dylan Dog en het clair obscur van Jordi Bernet (Torpedo). Het past hem als gegoten. Het jammere is dat iemand het een geweldig idee vond om juist de aartslelijke Amerigo groot en breed op de cover te zetten. Objectief gezien een juiste keuze, maar commercieel een zwaar risico. Ook voor de eerste bundeling namen ze deze keus. Subjectieve zwijnen als we zijn, hadden we deze strip dan ook totaal over het hoofd gezien. Gelukkig vingen we links en rechts opvallend veel lof op over deze spaghettisoap. Maanden na de verschijningsdatum kochten we alsnog het eerste deel. We waren onmiddellijk verkocht. Ach, misschien kunnen ze de twee delen van een nieuwe cover voorzien of er een knoert van een sticker op kleven. Geef toe, een sticker met "Beoordeel dit boek niet op zijn cover" zou toch efficiënter zijn dan de huidige cover, niet?

Laat je niet kennen. Neem het boek vast, doorblader het en lees het eerste verhaaltje. Wedden dat je verkocht bent?
WOUTER PORTEMAN --- februari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: