Southern Bastards 1
Southern Bastards 1
KLIK
voor andere strips van
Jason Latour


KLIK
voor andere strips van
Jason Aaron
SOUTHERN BASTARDS 1
Hier Ligt een Man

Jason Latour + Jason Aaron
Uitgeverij L | 108 p. | € 19,95 (HC)
Brutaal
Southern Bastards speelt zich af in Craw County, Alabama, waar football alles is en de misdaad welig tiert. Het is ook de thuisplaats van Boss BBQ, de staatskampioen football voor high schools, en een ongelofelijke verzameling schoften. Earl Tubb is een boze, oude man die na vele jaren naar zijn geboorteplaats terugkomt. Hij is de zoon van de voormalige sheriff en wil vergelding voor wat zijn vader overkwam. Volgens Earl ligt diens dood aan Euless Boss, de coach van het succesvolle footballteam, die zowat alle macht over Craw County heeft dankzij de vele zeges van zijn footballteam. Om te beginnen raakt Earl slaags met brutale handlangers van Boss. Het grote slaghout van zijn vader sleurt hij nu zelf overal mee en hij is niet te beroerd om dat te gebruiken. Het komt er nu op aan om de sterkste te zijn, want zijn toespraakjes om de burgers van Craw County wakker te schudden, halen niets uit. Dit is één tegen allen...

Deze reeks loopt sinds 2014 bij Image Comics en telt op dit moment twintig comicdeeltjes, verdeeld over vier bundels waarvan Hier Ligt een Man de vertaling is van de eerste bundel. Tekenaar Jason Latour (Wolverine, Winter Soldier, Spider-Gwen) en scenarist Jason Aaron (Star Wars, Thor, Scalped, Ghost Rider, Wolverine) komen zelf uit zuidelijke staten in de Verenigde Staten en beschouwen hun reeks als een haat-liefdebrief aan hun regio. Hun Southern Bastards is een rechttoe rechtaan brutale vertelling met in your face-geweld, gesitueerd op een locatie waar ze elkaar geen mietje noemen.

We keken even raar op toen Uitgeverij L bekendmaakte dat het nu ook comics zou vertalen, maar in feite maakt vorm of oorsprong niets uit. Een goed verhaal is een universeel verkoopargument, dan nog eens overtuigend in beeld gebracht. We zijn nu al verslingerd aan deze reeks. En als Uitgeverij L niet snel opschiet met het vertalen van de volgende delen, zien we ons nog de Amerikaanse edities kopen.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019