De Nieuwe Avonturen van Snoesje 2
COMPLEET VERHAAL
De Nieuwe Avonturen van Snoesje 2
KLIK
voor andere strips van
Netch


KLIK
voor andere strips van
François Corteggiani
DE NIEUWE AVONTUREN VAN SNOESJE 2
De Vampier van de Winkel van de Prins

Netch + François Corteggiani
Casterman | 32 p. | € 5,95 (SC)
Het spook van Macherot
Een vleermuisje kampt met geheugenverlies en weet enkel dat hij uit het koninkrijk Ratapiniata komt. De weg naar huis vraagt hij aan een waarzegster in de stad. Voor hij haar bewusteloos slaat, verwijst ze hem door naar Snoesje en haar kostbare boek De Winkel van de Prins die ze van haar tante Horreke kreeg. Het vleermuisje steelt eerst het boek, maar dat is zonder de antidiefstalspreuk gerekend. Uiteindelijk gaat het bazige Snoesje met haar tamme, eeuwige verloofde Taboem mee op pad om de vleermuis terug naar huis te brengen, meer bepaald naar het onderaardse koninkrijk waar onheil heerst.

Netch en François Corteggiani zijn er bijzonder goed in geslaagd om de beste elementen uit de oude Snoesje-verhalen van Raymond Macherot te halen. De knus getekende dierenfiguurtjes uit de beginperiode beleven avonturen uit de grimmige eindperiode toen Macherot met sinistere folklorefiguren en pure horrorelementen dweepte. Snoesje leerde daarover in het boek dat in dit verhaal weer opduikt. In dit geval zorgen griezelige decors, een reuzenspin en een volk van vervloekte vleermuizen, die doorgaan voor vampiers, voor de nodige spanning. Gierigaard Flouzemaker en het opvallend feministische muisje Snoesje staan als vanouds garant voor het komische tegenwicht.

Met onze grote fascinatie voor het werk van Macherot in het achterhoofd en een eeuwigdurende voorliefde voor verhalen met dieren kunnen we oordelen dat het auteursduo de sfeer, aanpak en verhaalopbouw van hun grote voorbeeld geweldig goed hebben begrepen. Veelschrijver Corteggiani weet zelf wel waar de klepel hangt, want voor het Franse Le Journal de Mickey, Pif Gadget en Super Pif heeft hij ontzettend veel dierenstrips geschreven én getekend. Je kon 'm niet nog meer, heu, doodverven als gedoodverfde kandidaat om Snoesje over te nemen.

Netch (het speudoniem van de Belg Denis de Thuin) is een voormalig assistent van Midam voor Kid Paddle, Game Over en de niet-vertaalde strip Grrreeny. Hij werkte voor onder meer Spirou, Le Journal de Mickey en Super Pif waarvoor hij al met Corteggiani in zee ging. We houden heel erg van zijn tekenstijl, van de decortjes, de bloemetjes, plantjes en andere verkleinvormen van alles wat hij heeft getekend in dit album.

De geest — of beter gezegd het spook — van Macherot is ferm aanwzig in beide albums die al zijn verschenen. We hadden, en hebben, weliswaar nog steeds twijfels over de relevantie van de comeback, toch zeker in vertaling. Als 40-plusser genieten we vooral van de warme gloed nostalgie die ons overmant en we bewonderen meteen het werk van het nieuwe duo. Als occasioneel criticus vrezen we dat Snoesje onvoldoende het beoogde publiek zal bereiken. Hopelijk zijn er genoeg 40-plussers om verdere albums te verzekeren, en liefst nog laten lezen aan kinderen in hun buurt die niet noodzakelijk het werk van Macherot hoeven te kennen om zich onder te dompelen in de wereld die hij, wellicht met pretoogjes, heeft geschapen.
DAVID STEENHUYSE --- januari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: