Shayne 1
EERSTE DEEL VAN TWEELUIK
Shayne 1
KLIK
voor andere strips van
Chaiko Cai Feng


KLIK
voor andere strips van
Stephen Desberg
SHAYNE 1
De 15 Laatste Dagen

Chaiko Cai Feng + Stephen Desberg
Dark Dragon Books | 56 p. | € 17,95 (HC)
Het betere lot
Shayne is een roodharige krijgster die in een monoloog aan het begin van dit album beweert niet over gevoelens te beschikken. Ze vecht voor haar koning, onder meer tegen tegenstanders die zich met maskers en klauwen als roofvogels uitdossen. In de stad waar de koning woont kon ze een huisje kopen dankzij haar inspanningen op het slagveld. Op een dag verdwijnt de koning en zijn ook de generaals weg. Binnen de kortste keren heerst er paniek en chaos in de stad. Shayne verliest daarbij haar hele hebben en houden in een aangestoken brand. Drie dagen lang wordt er in de stad verkracht, vermoord, geplunderd en in brand gestoken. In die verontrustende tijden kruist het pad van Shayne met dat van Leander, een van de beste vogeltrainers van het rijk, Shelter, een zelfverklaarde toekomstvoorspelster, en Tetra, een kindslavinnetje dat de hoop koestert vrij te kunnen sterven. Waar is de koning? Waarom ging hij ervandoor? En hoe moet het verder met Shayne en haar metgezellen? Die antwoorden, met nog een paar mysteries erbovenop, krijg je al meteen in dit album voorgeschoteld dat vervolgt in het album dat het tweeluik zal afsluiten.

De vorige keren dat Stephen Desberg een verhaal schreef in een vroeger tijdperk was dat lang niet altijd een succes. Tegenover het betere werk als Ster van de Woestijn, Cassio of Golden Dogs staan genadeloze flops als Duizend en Meer Nachten en het onbegrijpelijke H.ELL. We kunnen je geruststellen: dit eerste deel van het middeleeuwse Shayne hoort bij het betere lot. Met een beetje herschrijfwerk had dit een tof verhaal voor De Rode Ridder kunnen zijn, tenminste als de huidige auteurs van De Rode Ridder een dubbele lengte voor hun albums zou zijn gegund. Er is plaats voor krijgsgewoel, een aanzet tot het uitdiepen van de personages en voor monsters, verschrikkelijke monsters waar een Karel Biddeloo zijn hand niet voor zou hebben omgedraaid. Uiteraard is dit geen historische visie op de middeleeuwen, het is het soort sword & sorcery met bloederige magie. De slachting op het einde doet al zeker uitkijken naar het vervolg.

Chaiko Cai Feng kennen we voornamelijk als tekenaar van de romanverstripping Kroniek der Onsterfelijken die hij vanaf deel 3 overnam van de tekenaar van Gung Ho. Hij tekende ook de stripversie van het Agatha Christie-verhaal Moord in de Oriënt-Expres die bij Dark Dragon Books verscheen. Zijn tekenstijl voor Shayne had net wat verzorgder mogen zijn om werkelijk aan te slaan. Hij verliest zich weliswaar niet in details. Hij is to the point waardoor het makkelijk en duidelijk te lezen is.

Dat Chaiko wel meer in zijn mars heeft, bewijst het artbook dat Dark Dragon Books tegelijk ter beschikking stelde. Het is geen uitgave van hen, maar van Paquet waarvoor Dark Dragon Books deze en andere artboeken distribueert. Dat artbook is een mooi staalkaartje van Chaiko's kunnen met schetsen, pin-uptekeningen, twee korte strips (in het Frans), ontwerptekeningen, illustraties in diverse stijlen en uitvoeringen. Heel erg mooi allemaal. Dit bezorgde ons een aangenaam visueel kwartiertje.
DAVID STEENHUYSE --- januari 2019