Serum
COMPLEET VERHAAL
Serum
KLIK
voor andere strips van
Cyril Pedrosa
SERUM
Nicolas Gaignard + Cyril Pedrosa
Uitgeverij L | 152 p. | € 29,95 (HC)
Allesomvattende waarheid
Kader Lhean zit tjokvol serum. Als een zombie gaat hij naar zijn werk. Hij controleert er nauwgezet een gigantisch windmolenpark dat de helft van Parijs van energie voorziet. Dat is ook nodig, want sinds Frankrijk uit de Europese Federatie is gestapt, gaat het niet goed met het land. Alle nutsvoorzieningen zijn uitermate streng gebudgetteerd. Het land mort. Maar de staatsveiligheid kijkt toe en houdt iedereen onder de knoet. Kader is echter een modelwerknemer. Dankzij de massa Zanedrine die in zijn lijf werd ingespoten, kan hij niet anders dan de waarheid zeggen. Het serum verplicht hem daartoe. En zo meldt hij plichtsbewust elke roestplek, elke onnauwkeurigheid of onvolmaaktheid op de windmolens. Op een dag botst hij op een molen waar de letters ARV op gespoten zijn. Plichtsbewust meldt hij deze graffiti. Zijn rapport zet de staatsveiligheid op scherp.

2050. Over dertig jaar is Frankrijk onherkenbaar. De gele hesjes zijn enkel nog een oude, boze droom. Elke revolutionair is er al jaren platgespoten met waarheidsserum. Zo wordt Frankrijk de perfecte maatschappij met Parijs als het ultieme epicentrum van veiligheid en eerlijkheid. Helaas is hiermee ook alle kleur, licht en vrolijkheid uit de lichtstad verdwenen. Cyril Pedrosa, deze keer in de rol van scenarist, doet er ook alles aan om elke spoor van vrolijkheid en hoop uit de strip te bannen. Hij bevriest gewoon de sfeer. Het verhaal is ongelofelijk knap opgebouwd. Druppelsgewijs lost hij essentiële informatie en pas na drie kwart van de strip komt de aap uit de mouw, om verrassend straf te eindigen. Toch voel je je tijdens de hele trip nergens bedrogen. Dit is het ritme van de strip. Dit is de harde wereld die de Spanjaard ons wil tonen.

Ook tekenfilmanimator Nicolas Gaignard bant voor zijn stripdebuut elke vrolijkheid. De personages kijken leeg naast je en bewegen als marionetten. Decors zijn tot een absoluut minimum herleid. Kleuren zijn de kilheid zelve. Bovendien is elke pagina rigide opgebouwd met maximaal drie stroken. Als het even kan, duikt de wafelijzerstructuur op waardoor de hele strip nog meer voelt als een gevangenis. De auteurs hebben alles onder controle. Hun boodschap wordt er op elke mogelijke manier ingestampt. Frankrijk is onder hun controle, want het serum werkt. Maar waar er in die andere totalitaire doemstrip S.O.S. Geluk nog een zekere hoop sluimert, is deze in Serum nauwelijks te vinden. Helaas voelt ook deze toekomst zo nabij. Je zou er voor minder door zwartkijken.

Draai de verwarming maar dicht. Dim de lichten. Schenk je een half glaasje kraantjeswater in. En laat deze Serum bij je binnenkomen. Hierna is er toch niets meer. Punt uit.
WOUTER PORTEMAN --- oktober 2019