De Schorpioen 12
LAATSTE DEEL VAN DE CYCLUS
De Schorpioen 12
KLIK
voor andere strips van
Enrico Marini


KLIK
voor andere strips van
Stephen Desberg
DE SCHORPIOEN 12
De Goddeloze Augur

Enrico Marini + Stephen Desberg
Dargaud | 64 p. | € 7,95 (SC)
Het lange wachten wordt beloond
In de eerste zes delen van De Schorpioen ontdekken we dat Casimo Trebaldi door bedreiging tot paus is gekozen. De basis van zijn macht gaat al veel eeuwen terug toen negen vooraanstaande families besloten hun macht te bundelen. Om de laatste twijfelaars te overtuigen laat Trebaldi het houten kruis van Petrus zien. De Schorpioen ontdekt dat dit een vals kruis is en gaat op zoek naar het origineel. Wanneer hij dit weet te lokaliseren komt het tot een dramatische ontknoping, maar hij keert zonder kruis terug naar Rome. Ook de gevreesde Rochnan, kapitein van Trebaldi's krijgsmonniken, keert niet meer terug.

In het zevende deel, In Naam van de Vader, is de Schorpioen samen met de huzaar en Mejaï weer terug in Rome. Paus Casimo Trebaldi voert een schrikbewind en zijn krijgsmonniken hebben de Zwitserse garde vervangen. Trebaldi is onder de indruk van Marie-Ange de Serlat, de zus van de nieuwe Franse ambassadeur. Ondertussen hoort de Schorpioen van Trebaldi's secretaris Valbasco de naam van zijn moeders beul en neemt wraak. Het volgende album was Het Proces-Schorpioen, een dossieralbum waarin de onderzoeksmonnik Lubeck verslag doet van zijn naspeuringen over de Schorpioen. Meest interessant is dat hij twijfelt aan de verklaringen van Cosimo Trebaldi over diens niet-betrokkenheid bij de geboorte van de Schorpioen.

De daaropvolgende vier albums spelen zich allen in Rome af en gaan over het verraad van de Trebaldi's, onderlinge vetes, familiegeheimen en de zoektocht van de Schorpioen naar zijn echte vader. In het laatste album worden de nodige personages, onder wie de biologische vader van de Schorpioen, uit de weg geruimd door de mysterieuze Klaverridder.

Inmiddels zijn we vijf jaar verder en heeft Enrico Marini zich verder gericht op zijn nieuwe reeks De Adelaars van Rome en een Batman-tweeluik. Omdat er wel steeds werd gecommuniceerd dat er een nieuwe De Schorpioen zou verschijnen, hielden wij de moed erin. Het lange wachten wordt beloond, want ook De Goddeloze Augur is een zeer lezenswaardig album geworden. Samen met zijn vriend, de Huzaar, zijn onverwacht ontdekte zoon Charles-Henri, die hij samen met Marie-Ange de Serlat zou hebben, gaat de Schorpioen op zoek naar het geheim van de Trebaldi's. De overige families hebben hun eigen plannen en Nerio Trebaldi heeft weer een andere agenda. Aan spanning, verraad en actie ook dit keer geen tekort.

Door het lange wachten hebben wij vooraf alle eerdere albums opnieuw gelezen en dan valt je op hoe goed doordacht het scenario van Stephen Desberg is. Binnen twaalf albums kiest hij trouwens opvallend vaak andere richtingen voor zijn verhaal. Personages die eerst belangrijk waren, worden nog sneller weer afgevoerd. Voor een nieuwe, kortere cyclus gaat hij in zee met de Italiaanse tekenaar Luigi Critone en we zullen geen vijf jaar moeten wachten op hun eerste album.

Na twaalf albums en een special in bijna twintig jaar gaan Desberg en Marini voorlopig ieder hun eigen weg. Met Luigi Critone gaat Desberg verder met de hoofdreeks. Wanneer het hem uitkomt naast zijn andere projecten voegt Marini daar in zijn eentje nieuwe albums met complete verhalen aan toe.
DAI HEINEN --- december 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: