De Schaduwen van de Sierra Madre 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
De Schaduwen van de Sierra Madre 1
KLIK
voor andere strips van
Daniel Brecht


KLIK
voor andere strips van
Philippe Nihoul
DE SCHADUWEN VAN DE SIERRA MADRE 1
Niña Bronca

Daniel Brecht + Philippe Nihoul
Dark Dragon Books | 56 p. | € 19,95 (HC)
Indian summer
De mormoon Moroni Fenn kampt na zijn terugkeer uit de Eerste Wereldoorlog met serieuze nachtmerries en wordt door zijn geloofsgemeenschap als therapie naar een nederzetting in Mexico gestuurd om daar als sheriff de orde te handhaven. Onderweg redt hij een gevangen indianenmeisje uit de klauwen van een rondreizende charlatan en dan komt het verhaal pas echt op gang. Hoewel Fenn in principe het hoofdpersonage is, zijn het toch vooral de onzichtbare, maar alomtegenwoordige Apachen die de sfeer van het verhaal bepalen. Ook het (historisch min of meer correcte) personage van Merejildo Grijalva weet door zijn nors karakter regelmatig de show te stelen.

Auteur, journalist en Amoras-vertaler Philippe Nihoul is duidelijk gefascineerd door de grote indianengenocide uit het begin van de twintigste eeuw en heeft zich goed gedocumenteerd voordat hij uit deze historische kwestie een stripscenario heeft gedistilleerd. Vaak leidt zo'n aanpak tot een wat statisch gegeven, maar Nihoul weet de onderhuidse spanningsboog zeer strak te houden. Het geschiedenislesje dat als appendix toegevoegd wordt, neem je er dan ook graag bij.

De tekeningen zijn van Daniel Brecht en doen ons van ver wat denken aan Hermanns Comanche, al mist hij de soepele lijnvoering van de grootmeester. Zijn toegankelijke stijl stoort nergens, maar verzet zeker ook geen bakens.

Niettemin zijn we echt wel benieuwd naar de afwikkeling van het verhaal. Zelden zoveel cliffhangers gezien als in dit eerste deel van De schaduwen van de Sierra Madre!
MARIO STABEL --- april 2019