Schaamte en Vergetelheid
COMPLEET VERHAAL
Schaamte en Vergetelheid
 
SCHAAMTE EN VERGETELHEID
Alejandro Macho Andrès + Gregorio Muro Harriet
Dark Dragon Books | 112 p. | € 24,95 (HC)
Bijgeleerd
In deze dikke turf van 112 pagina's krijgen we inzicht in de Spaans-Amerikaanse oorlog van 1898 en de onafhankelijkheidsstrijd van de Filippino's.

We volgen de lotgevallen van de mijnwerkerszonen Felix en José. De ene broer komt omwille van rechtstreekse loting in het Filipijnse leger terecht, de andere broer omwille van de overname van de dienstplicht tegen betaling. De Filipijnen waren toen al driehonderd jaar een Spaanse kolonie. José bevindt zich met zijn detachement in Baler, een provinciestad op tweehonderdvijftig kilometer van Manilla, waar Felix gekazerneerd is. Beiden zijn duidelijk good guys die trachten moreel stand te houden in de waanzin van de oorlog. Een oorlog waarvan pijnlijk duidelijk wordt dat er met Spaans kanonnenvlees, laat staan Filipijnse inboorlingen geen rekening gehouden wordt. De geopolitieke machtsspelletjes van de toenmalige grootmachten zijn veel belangrijker. En zo komt het dat de Filipijnse verzetstrijders (de Katipunan), aangespoord door de Amerikanen, de Kastila's (Spanjaarden) aanvallen, hopend op onafhankelijkheid. Een hoop die ijdel zal blijken te zijn. Geopolitieke machtsspelletjes nietwaar.

Waar Felix in Manilla als soldaat een eerder klassieke oorlogssituatie met scheepsbombardementen, de landing van Amerikaanse grondtroepen en de aanval van de Kapitunan dient te ondergaan, zit zijn broer José in Baler. In een versterkte kerk, omsingeld door vrijheidsstrijders en gezegend met bevelhebbers die nog liever tot de dood vechten dan zich over te geven. Een typische Alamo-situatie, waarbij pas na een beleg van 337 dagen eindelijk door de Spanjaarden geloofd werd dat de oorlog al maanden afgelopen was...

Scenarist Gregorio Muro Harriet slaagt erin om de verhaallijnen van de broers optimaal te vermengen met persoonlijke gebeurtenissen (zoals de romance met Véronique en het geschil met haar broer Celso) en het gekuip van de (vertegenwoordigers van de) Westerse mogendheden. Geen eenvoudige opdracht, want er is veel, zeer veel te vertellen. De tekeningen van Alejandro Macho Andrès zijn expressief en dynamisch en passen dan ook als gegoten bij deze vertelstijl.

Conclusie: we hebben weeral bijgeleerd. En terug de bevestiging gekregen dat geen enkele kolonisator het belang van de inheemse bevolking voorop stelde. QED.
JOHAN DECLOEDT --- december 2019