Sarah & Robin integraal
INTEGRALE EDITIE VAN VIJFDELIGE REEKS MET DOSSIER
Sarah & Robin integraal
KLIK
voor andere strips van
Steven Dupré
SARAH & ROBIN integraal
1. De Vriend van Ivanhoe - 2. Suzanna - 3. Zes Weken - 4. Het Dagboek - 5. Hersenspinsels

Steven Dupré
Saga Uitgaven | 288 p. | € 34,95 (HC)
Terecht opgevist
Er was Ragebol. Er was Frommeltje en Viola. En Jojo, Névé en Roze Bottel mogen we ook niet vergeten. In hetzelfde warmste straatje van de Negende Kunst, niet ver van Sam, woonde er ook ene Sarah. Het dromerige, elfjarige meisje is pas verhuisd van de stad naar het platteland. Ze heeft het er enorm naar haar zin. Alleen komt ze door haar grenzeloze fantasie in conflict met haar klasgenootjes en leraars. Haar leven verandert totaal wanneer ze Robin leert kennen. Samen beleven ze de grootse kleine avonturen. Er is één maar: Robin is onzichtbaar. Enkel Sarah en haar opa, die Robin als kind heeft bedacht, kunnen hem zien.

Sarah & Robin was het geheime wapen van het Suske en Wiske Weekblad zaliger. Al vanaf het eerste kortverhaaltje uit 1993 veroverde de nieuwe jeugdreeks de harten van haar lezers. In de jaarlijkse eindejaarlijstjes van het weekblad stond de strip steevast in de top-10. Toch duurde het nog jaren alvorens er albums kwamen. Zelf hebben we die allemaal gemist. Enkele verhalen hebben we later per toeval leren kennen via de Mega-omnibussen van Standaard Uitgeverij. Intussen was tekenaar Steven Dupré al volop Frankrijk en de rest van de stripwereld aan het veroveren met zijn realistische reeksen Coma, Pandora Box en Kaamelott. Gelukkig is er nu een integrale verschenen waardoor we al die kleine juweeltjes kunnen herlezen. Eindelijk.

Op het ontbreken van een leeslint na, voldoet de integrale aan onze torenhoge verwachtingen. De verhalen en tekeningen hebben de tijd doorstaan. Meer nog, de ecologische en antipest-insteek zijn vandaag zelfs razend actueel. Niet elk kortverhaaltje is even sterk, maar per omgeslagen bladzijde merk je dat Dupré steeds beter wordt. Het hoogtepunt wordt bereikt met het beklijvende slotverhaal Hersenspinsels. Dat verhaal over een ontsnapte psychiatrische patiënt staat er, is correct en blijft grappig voor het originele doelpubliek. Bovendien is de geweldige combinatie tussen realistische decors en karikaturale figuren, zoals we die kennen van zijn Suske en Wiske-hommage Boemerang, Steven Dupré op het lijf geschreven. Een topstrip. En zo begrijpen we eindelijk ten volle waarom iedereen maar blijft zeuren om nieuwe avonturen van het tweetal. Helaas is de naar Spanje uitgeweken Antwerpenaar de reeks volledig ontgroeid.

Enerzijds kunnen we hem begrijpen. De reeks dateert van het pré-digitale tijdperk waardoor de uitgever zelfs scans moest laten maken van de gedrukte albums. Anderzijds biedt het onderwerp nog zoveel mogelijkheden. De goesting in meer wordt nog in de hand gewerkt door het 48 pagina's tellende dossier waarin de reeks rigoreus wordt gefileerd. Vooral de aan Dupré ontfutselde wist-je-datjes zijn zalig. Over de kunst van boomblaadjes tekenen via de kippen van Marvano tot de imaginaire minnares van zijn moeder. Alles komt aan bod.

De integrale van Sarah & Robin overstijgt de nostalgie. Meer nog, het is een te ontdekken jeugdreeks die na al die jaren nauwelijks iets van zijn frisheid heeft verloren. Grote klasse.
WOUTER PORTEMAN --- februari 2019