Samoerai 12 / Samoerai Legenden 5
Samoerai 12
Samoerai Legenden 5
KLIK
voor andere strips van
Cristina Mormille


KLIK

voor andere strips van
Jean-François Di Giorgio
SAMOERAI 12: Het Oog van de Draak
SAMOERAI LEGENDEN 5: Uiterlijke Schijn

Cristina Mormille + Jean-François Di Giorgio

Daedalus | 48 p. | € 8,95 (SC)
Dubbel leesplezier
Daedalus doet een dubbelslag met Samoerai door het grandioze vervolg van de reeks Samoerai en van de spin-off Samoerai Legenden uit te brengen. Nu tekenaar Frédéric Genêt zijn handen vol heeft aan zijn nieuwe reeks De Oorlog Winnen staat tekenares Cristina Mormille er alleen voor. Zij tekende beide albums waarmee ze gelijk optimaal aantoont dat Genêt haar handje niet langer hoeft vast te houden. Sterker zelfs: we vinden haar net iets gladdere lijnvoering beter dan haar voorganger. De krachtdadige impact van Genêts bladschikking heeft ze alvast goed overgekeken. De actie leest prima en het levert mooie plaatjes op met soms duizelingwekkende perspectieven en camerastandpunten. We ondergingen dit dubbel leesplezier volgaarne.

In Samoerai deel 12 slaan Takeo en meester Akari de handen in elkaar tegen een gemeenschappelijke vijand: de dertiende profeet voor wie oorlog een spelletje is. In feite moeten ze het opnemen tegen de sekte en de volgelingen van de verslagen krijger: een stelletje geschifte ronins die talloze mensenoffers brengen. Ze staan onder leiding van Massayo, de vierde Zuster die ontsnapte aan Takeo. De bloedmooie Massayo staat dicht bij de opening van een poort waardoor ze wraak kan nemen als onsterfelijke incarnatie van de Ogetsuhime No-Kami. Het is een hele uitleg, maar met de vorige delen in het achterhoofd is het een smetteloos, spannend vervolg op de epische vertelling van Takeo. Dit is het voorlaatste deel van de cyclus.

In de prequelspin-off Samoerai Legenden speelt Furiko, een van de Drie Zussen, de hoofdrol. Haar avonturen staan in dit album in de schaduw van de andere verhaallijn over het meisje Inura. In dit album komen we te weten waar Inura vandaan komt. Ze was het pasgeboren kind van een braaf dorpsmeisje en de goddelijke Kenjiro, die een weddenschap heeft lopen om de meeste meisjes in de streek te ontmaagden. Omdat geen enkele sterveling het kind van een god mag baren, moet de baby omgebracht worden. De baby ontkomt en goede lieden ontfermen hen over haar. We komen ook nog te weten hoe Inari een ongelofelijke drang naar wraak leert ontwikkelen. Het leidt naar een grootse, magische strijd met een draak... en ook naar de aansluiting op het volgende album, waarbij we nu al te weten komen hoe ze bij personages uit de hoofdreeks Samoerai belandt.

Afzonderlijk zijn beide reeksen straf leesmateriaal. Samen maken ze het mooie weer bij Daedalus.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: