Safehaven
COMPLEET VERHAAL
Safehaven
KLIK
voor andere strips van
Fred de Heij
SAFEHAVEN
Fred de Heij
Uitgeverij L | 64 p. | € 18,95 (HC)
Instapklaar
Safehaven boorduurt voort op Fred de Heijs vorige album De Kaart, maar dat album hoef je niet per se gelezen te hebben. Safehaven is instapklaar. Met haar compagnon Paul Stark strandt Isa Locus in een haven waar ze een tijdje moeten blijven tot hun schip is hersteld. Isa verkent de stad en maakt kennis met privédetective Julia Shutt die een duister zaakje onderzoekt waarin het bedrijf Safehaven een rol speelt. De twee actieheldinnen belanden al snel in een avontuur waarin een James Bond in zijn schik zou zijn.

Bloedige actie, gejaagd avontuur, sfeervolle exotiek, knetterende dialogen, een injectie opmerkelijke humor (de orgiescène!), ook Fred de Heij is duidelijk in zijn schik. Het gaat goed vooruit, de realistische tekeningen munten uit door de expressies die de Heij zijn personages schenkt en we genieten van het verbale steekspel tussen Isa en Julia.

Safehaven verscheen in voorpublicatie in Eppo waarin ook de Heijs reeks Haas, op scenario van Rob van Bavel, verscheen. Speciaal voor dit overigens mooi uitgegeven hardcoveralbum krijg je als toemaatje een bonusverhaal waarin een verdwaald stelletje slaags raakt met een groepje rednecks die niet van onverwachts bezoek houden, maar de man en vrouw laten zich niet zomaar afknallen. Op het einde van het album probeert Pulpman, het oudste strippersonage van Fred de Heij, een interview in stripvorm af te leggen van Isa Locus waarin ze een oud stripproject van de Heij voorstelt voordat De Kaart tot stand kwam. Meta! Het is eens wat anders dan een achtergrondossiertje.
DAVID STEENHUYSE --- april 2019