S.O.S. Geluk seizoen 2 2
SLOT VAN HET TWEELUIK
S.O.S. Geluk seizoen 2 2
KLIK
voor andere strips van
Griffo


KLIK
voor andere strips van
Stephen Desberg
S.O.S. GELUK seizoen 2 deel 2
Griffo + Stephen Desberg
Dupuis | 108 p. | € 22,50 (HC)
Klik
— "Mensen maken zich enkel zorgen om hun koopkracht en de werkloosheid De cijfers zijn uitstekend!"
— "Uiteraard, mijn ministerie beheert en publiceert de cijfers zelf."

In de wereld van S.O.S Geluk klikt uitstekend tussen het staatsapparaat en haar goedgelovige bevolking in "hun gezamenlijke zoektocht naar geluk". De burgers nemen die klik letterlijk, de maatschappij is verworden tot één spontane (en minder spontane) kliklijn. Maar sommige dissidenten willen een déclic en trachten mensen de ogen te openen. Alleen, wie kan je vertrouwen? Bij wie begin je?

Er is een klik. Dit slotdeel van het tweede seizoen van de klassieker S.O.S. Geluk klikt naadloos vast aan het eerste deel van de herneming. Alle als hoofdstukken opgebouwde verhaallijnen uit beide delen passen perfect in elkaar en komen samen in een open einde zoals het originele drieluik dat meer dan dertig jaar geleden ook al deed. Stephen Desberg slaagt erin zijn verhaal hetzelfde paranoïde gevoel mee te geven als Jean Van Hamme destijds deed. Toch is het nergens een afkooksel of kopie, het is een gemoderniseerde versie. En dat terwijl het gevoel waarmee Van Hamme in het origineel speelde, toch behoorlijk tijdloos was. Iets tijdloos toch succesvol moderniseren, dat verdient alle applaus. Zowel in seizoen 1 — het originele S.O.S. Geluk — als seizoen 2 wil je de hoofdpersonages waarschuwen toch even over hun schouder te kijken. Dat onbehagen is de ziel van S.O.S Geluk, zowel van het origineel als van deze tweedelige herneming. Missie geslaagd dus!

De naam van Griffo zat in 1984 al aan S.O.S Geluk vastgeklikt en is dat nu nog steeds. Meer dan terecht. Niet alleen hoort Griffo bij de besten van wat Vlaanderen aan realistische tekenaars te bieden heeft, ook biedt zijn binding met beide levens van S.O.S Geluk een meerwaarde. Het laat de sfeer tussen beide passages gelijklopen. Dat Griffo voor dit tweede deel van seizoen 2 wat flegmatieker tekent als hij deed voor deel 1 hoeft geen nadeel te zijn. Franjes horen namelijk niet bij S.O.S Geluk. Dat zou niet klikken. Perfectie is in de wereld van S.O.S Geluk immers een waanbeeld gecreëerd door de overheid.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- december 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: