S1ngle 16
STROOKJESSTRIPS
S1ngle 16
KLIK
voor andere strips van
Hanco Kolk


KLIK
voor andere strips van
Peter de Wit
S1NGLE 16
Swipe

Hanco Kolk + Peter de Wit
De Harmonie | 48 p. | € 9,90 (SC)
Tot kunst verheven
Huh, is het al van 2016 geleden dat het vorige album verscheen? Hoeveel strookjes hebben we dan niet gemist die in tal van Nederlandse en een enkele Vlaamse krant stonden? In ieder geval vormen de geselecteerde strookjesstrips in Swipe opnieuw een samenhangend verhaal. Fatima leert na enkele tegenvallende Tinderdates Dirk kennen. Hij werkt bij een opiniepeiler en zijn leven bestaat uit cijfers, grafieken en staafdiagrammen. Die kennis past hij ook toe op Fatima. En wat blijkt? Volgens een door hem opgestelde infographic hebben ze 84% kans op een succesvolle relatie van vier tot veertig maanden. Fatima staat versteld. Zelfs de seks is een succes dat in cijfers kan weergegeven worden — en toegegeven, de seks is ook écht geweldig. Samenwonen is een logische, volgende stap. Fatima wil dat helemaal niet, tot ze zwicht voor de berekeningen van Dirk... en de grote walk-in closets. Haar vriendinnen hebben zo hun bedenkingen, maar op een eerste gezamenlijk uitje zijn de recensies over hem lovend. Maar kan dit werkelijk blijven duren?

Hanco Kolk en Peter de Wit fileren als geen ander het afwegen van ratio en gevoelens bij het daten en in een relatie. Dat een ideale match op papier nog geen verzekerde romance oplevert, tonen tv-programma's als Blind Getrouwd intussen ook wel aan, maar dan nemen we toch liever het sierlijke lijnenspel van Kolk en het verbale vuurwerk van het Nederlandse auteursduo tot ons. Dan valt er nog wat te lachen ook. Ze hebben al langer de dialoog met kordate uitspraken en messcherpe pointes tot kunst verheven. Bovendien smokkelen ze levenswijsheden in hun strookjes die niet altijd voor een klinkende grap zorgen, maar wel voor een momentje overpeinzingen.

Swipe is het verhaal van Fatima. Tot de onvermijdelijke breuk houden de anderen zich gedeisd. Maar moet je dan eens succubus Stella aan het werk zien! Ze heeft het nog steeds. Hopelijk duurt het niet weer een paar jaar voor we een nieuw album voorgeschoteld krijgen. Zonde ook dat er veel S1ngle-stroken ongepubliceerd in album blijven.
DAVID STEENHUYSE --- april 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: