Roze Bottel integraal 4
LAATSTE DEEL
Roze Bottel integraal 4
KLIK
voor andere strips van
Dany


KLIK
voor andere strips van
Greg
ROZE BOTTEL integraal 4
10. 7 Wegen naar Droomland - 11. De Oceaan zonder Oppervlak - 12. Het Raadsel van het Moejejoh-moeras
Dany + Greg / Dany
Saga Uitgaven | 160 p. | € 29,95 (HC)
Adieu?
Met een avontuur onder de zeebodem, een ook al vochtig verhaal in een moeras en een sliert kortverhalen en gags (sommige voor het eerst in het Nederlands) moeten we jammer genoeg afscheid nemen van Roze Bottel en zijn liefje Duifje Vleugelslag... en van de rest van de bewoners van Droomland, die ook ja.

"Er was eens voor het laatst..." opent het achtergronddossier. Daarin wordt minzaam teruggeblikt op de reeks en de samenwerking tussen Dany en Greg. Na het overlijden van Greg in 1999 stond Dany er voortaan alleen voor. Greg had nog wel twaalf uitgeschreven platen voor Het Raadsel van het Moejejoh-moeras nagelaten. Toch sloeg Dany tussen De Oceaan zonder Oppervlak en deel 12 een gat van maar liefst negentien jaar. Op de laatste dossierpagina's waagt hij zich niet aan het uitspreken van een definitief adieu. Of een eventuele comeback ooit aan de orde is, wagen wij dan weer te betwijfelen. In oktober 2018 was Roze Bottel wel een eenmalige keer terug te zien in het weekblad Spirou voor een speciaal nummer waarin striptekenaars alle dertig artikelen uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens illustreerden met een stripje. Saga Uitgaven kon die nieuwe gag nog op de valreep in deze integrale opnemen zodat de reeks werkelijk integraal is.

7 Wegen naar Droomland
bevat zeven samengesprokkelde kortverhalen uit het weekblad Kuifje en de thematische trimesternummers Super Kuifje waarin de personages avonturen beleven in en buiten Droomland. Het zijn vaak beproevingen om terug te kunnen keren naar het vertrouwde nest of gekke/verrassende ontmoetingen met vreemde figuren, zelfs voor Droomlanders: van de assistente van een goochelaar over een bedrieglijke prins tot een marsmannetje. Voor Dany, die veel van deze kortverhalen zelf heeft geschreven, waren het uitstapjes om net zo goed afgrijselijke monsters als zwoele erotiek te kunnen brengen. Nog twee niet eerder gebundelde kortverhaaltjes en een gag gaan aan de twee laatste lange avonturen van Roze Bottel vooraf.

In De Oceaan zonder Oppervlak moeten de Droomlanders het uitgeputte Zout des Levens aanvullen. Dat kunnen ze bij koning Pardoes II in het naburige rijk Maresjozee verkrijgen, maar dan moeten ze er wel ernstig voor onderhandelen, want een oud voorval zorgde voor geen al te beste relatie tussen Droomland en het rijk van Pardoes. Diplomatie is een woord dat de Droomlanders vreemd is, ze kunnen het zelfs niet correct spellen of uitspreken. Roze Bottel en meneer Folio komen uit de vervelende grotemensenwereld en zijn daarin wel onderlegd. In de Maresjozee beleven ze vervolgens een tof avontuur vol gevaren in een leuk onderzees decor vol schelpgebouwen, gezonken schepen, zeepaardjes, octopussen, vismensen en mensvissen, naakte zeemeerminnetjes en een drieste haaipiraat.

Het Raadsel van het Moejejoh-moeras begint met de verdwijning van Folio, Duifje en anderen waar een moerasmonster mee te maken lijkt te hebben. Roze Bottel maakt zich ongerust en trekt met andere beschikbare Droomlanders op onderzoek naar het Woedende Water van Moejejoh waar niets is wat het lijkt.

Beide lange verhalen zijn nog steeds prettig en vlot om te lezen, vol actie en ongebreidelde fantasie. Het extra mooie aan het laatste verhaal is de inkleuring met aquareltinten waarbij decors vaak geschilderd zijn in plaats van getekend. De tekenstijl is weliswaar wat losser en schetsmatiger terwijl Duifje onder invloed staat van Dany's succesvolle Rooie Oortjes-tussenperiode, maar het blijft allemaal een lust voor het oog.

Roze Bottel is gaandeweg wat geëvolueerd van een zachte sprookjesreeks met hippiemanieren met wat scherpe commentaren op onze maatschappij naar robuuste verhalen met een meer grimmig karakter bovenop het onnozele. In elk geval bezitten ze nog steeds het vermogen om te verwonderen. Het is escapisme in een aanlokkelijke vorm. Dat Saga Uitgaven heeft beslist omover te gaan tot het herdrukken van vorige delen van deze integrale reeks, stemt ons tevreden dat er nog meer lezers zijn die eventjes wensen weg te dromen.
DAVID STEENHUYSE --- januari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: