Rosa 2
SLOT VAN HET TWEELUIK
Rosa 2
KLIK
voor andere strips van
François Dermaut
ROSA 2
De Mannen

François Dermaut naar de roman van Bernard Ollivier
Glénat | 56 p. | € 16,95 (HC)
Sterke vrouwen voor moedige keuzes
Een doodzieke echtgenoot en geen spaarpotje om het broodnodige sanatorium mee te betalen... De weddenschap die Rosa aanging in het eerste deel van dit tweeluik kon, hoe gewaagd ook, zomaar eens de verlossing betekenen. Maar dat is enkel de eerste stap, leven met de consequenties van die keuze lijkt vele kleine stapjes te gaan vergen.

Het tweeluik Rosa is François Dermauts verstripping van een roman door Bernard Ollivier. Gezien het onderwerp van het verhaal kreeg Dermaut de delicate taak om de strip niet te laten verworden tot een ondeugend, of zelfs pikant vertelseltje. Rosa zit in de volgende fase van haar keuze en dus is dit tweede deel onvermijdelijk explicieter dan het eerste. Maar het smaakvolle evenwicht uit het eerste deel blijft mooi gestand. Rosa is bovenal een verhaal over een sterke vrouw die op zoek gaat naar hoe ver ze wil gaan om haar mans kansen tot genezen te verhogen. Het is een portret over rouwverwerking en toont een vrouw die een nieuwe plaats in de maatschappij zoekt… Een nieuwe kans op geluk.

Opvallend ironisch toont deel 2, met de titel De Mannen, eigenlijk vooral sterke vrouwen die niet bang zijn om behoorlijk intense keuzes te maken. En zo past dit deel, door het onbedoeld later verschijnen, intussen perfect in het nieuwe feministische aanvoelen dat vandaag heerst. De "weddenschap" lijkt therapeutisch te zijn voor Rosa. Ze leert over zichzelf en anderen, over kleine en grote schaamtes en over herleven.

Schrijven en tekenen over de weddenschap was zonder twijfel ook therapeutisch voor François Dermaut. In het voorwoord van deel 1 schreef hij nog hoe het project Rosa hem door ziekte leidde. Een heropflakkeren van de ziekte stelde deel 2 wat uit, maar hier is het dan. Even energetisch getekend als voorheen. En zo is de verstripping van de roman die in het Frans Histoire de Rosa qui Tint le Monde dans sa Main (het verhaal van Rosa die de wereld in haar hand houdt) heet, niets minder dan het werk van een onverzettelijke en talentvolle karaktermens.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: